Åke Svanstedt vinner Elitloppet 2009 med Gidde Palema

Publicerad: 2018-05-30

Svanstedt om sitt nya Hambo-hopp: "Lika bra som Perfect Spirit"...

I fjol vann Åke Svanstedt världens största treåringslopp Hambletonian med Perfect Spirit. I år har han en ny het kandidat i stjärnan i Six Pack, som efter den imponerande miljonsegern i måndags är är den snabbaste treåringen i USA i år. - Hästen är lika bra som Perfect Spirit. Han är mitt stora hopp i Hambletonian, säger Åke Svanstedt.

Säsongen har precis dragit igång i USA och den har börjat mycket bra för Åke Svanstedt. Stallets hästar har 25 i segerprocent och inkörda pengar visar redan på 580 000 dollar efter bara några månader.
- Säsongen har börjat bra och egentligen börjar den inte förrän i maj och sedan blir det allvar med de stora loppen i juni och juli. Vardagstravet pågår ju året runt men just Grand Circuit- och stakesloppen börjar i maj, säger Svanstedt.

”Har en riktig vinnarskalle”
I måndags kväll på Vernon Downs kom årets första stora seger. Det var med treåringsstjärnan Six Pack som vann finalen i Empire Breeders Classic och tjänade runt en miljon kronor. Det var tredje segern på lika många starter i år och han vann på nya rekordet 1.09,2 över distansen 1609 meter. Detta efter ett stenhårt tempo hela vägen då Six Pack fick press i ledningen. Han ryckte åt sig några längders försprång in på upploppet och höll undan säkert.
- Det blev hårt första åttahundra metrarna men hästen är ju stark och sedan var det bara att köra när värsta konkurrenten fanns på utsidan. Sedan kom hästen som blev tvåa fort till slut och Six Pack var trött men svarade när den andra närmade sig.
- Han har en riktig vinnarskalle och trots att han lat och trög så vill han vinna. Även om den andra hästen hade kommit tidigare tror jag att vi hade vunnit i alla fall, säger Svanstedt.

”Är en av de större hästar jag har tränat”
Six Pack startade i fjol som tvååring och vann då fyra lopp på åtta starter, varav flera större segrar.
- Det är en riktigt bra häst. Snäll och fin att köra och har aldrig haft några skavanker. Han är väldigt stor och grov och en tung häst. Han är hög och en av de större hästar jag har tränat. Men det är en jättefin travare och han galopperar aldrig. Eftersom han är så stor var det lite förvånande att han var så bra i fjol som tvååring. Då tävlade han bara på 800-metersbanor och i Sire Stakes eftersom han är född i New York.
- Men i år har vi anmält honom till stora lopp som Hambletonian. Nu har han tävlat på större banor, tusenmetersbanor, och då har även snabbheten kommit när har utvecklats under vintern, säger Svanstedt.

Delägs av stall Kalmar FF
Six Pack köptes på auktion i Lexington när han var ett år gammal och kostade 30 000 dollar. Han ägs, förutom av Åke Svanstedt och Meadowlands ägare Jeff Gural, även av stall Kalmar FF. I den konstellationen ingår flera tävlingsfunktionärer på Kalmartravet, med bland annat personer i måldomar- och bandomarnämnden.
- Hästen har samma moderslinje som Merger Blue Chip, som jag tävlade med i Sverige och som var en bra häst. Mamman Pleasing Lady har lämnat Limerence som tävlade bra för oss och som var fin som tvååring. Därför köpte vi den här brodern.

”Är mer utveckling i Six Pack”

I fjol vann du Hambletonian Stakes med Perfect Spirit. Hur högt håller du Six Pack?
- Jag tycker att han är lika bra som Perfect Spirit. Men jag tror att det är mer utveckling i Six Pack. Båda hästarna har otroligt bra löphuvud och de är båda vinnarskallar. Perfect Spirit är mer framåt medan Six Pack är lite halvlat, men ändå en vinnarhäst.
- Vi siktar mot Hambletonian och har haft det i tankarna hela tiden. Nu har han startat lite tufft vecka efter vecka tre gånger och får en liten paus och ladda om. Sedan får vi se vad det blir för lopp men han ska göra ett par starter till innan Hambletonian om två månader.

”Har inte lika många hästar men bättre hästar”
Förutom miljonsegern med Six Pack i måndags fick Åke Svanstedt en andraplats i stoavdelningen med Plunge Blue Chip och tog en dubbelseger i Consolation genom Lucky Ava som vann före Fury Road. Därmed är säsongen igång på allvar och Svanstedt berättar att han skurit ner lite på antalet hästar och tillbringat vintern på gården Legend Farm i New Jersey, istället för Florida på Palema Trotting som tidigare vintrar.
- Vi har inte lika många hästar som vi har haft tidigare år och har medvetet dragit ner lite. Men jag tycker att vi har bättre hästar än tidigare och har just nu 57 stycken i träning. Tidigare har vi haft mellan 70 till 75 hästar.
- Det här är också första vintern som vi inte har tränat hästarna i Florida utan varit kvar i New Jersey. Erik som är sju år har börjat skolan och skulle vi ha flyttat ner dit hade han fått byta skola. Vi får se hur det blir till nästa år och Jonas är fem år och ska börja på Kindergarten i höst.

”Har varit en hård och kall vinter”
- Det har annars varit en hård vinter och lika kallt som det var på Bjertorp om vintrarna, ha, ha. Vi har haft en dålig vår med mycket regn men nu känns det som att sommaren har kommit. Det är så varmt om dagarna att vi börjar redan klockan sex med att köra hästarna och är klara till tio. Då är det redan 30 grader och för varmt för dem att träna.
- Det är kul att säsongen har dragit igång och det väntar en spännande tid närmaste månaderna. Det blir också spännande med tvååringarna som snart ska börja tävla. Jag tycker att det ser hyfsat ut och fram till nu har det varit lätt för dem att hänga med i träningen. Men nu väntar två tuffa månader när vi sänker nedåt i tiderna och då skiljs agnarna från vetet, säger Åke Svanstedt.

Michael Karlssom

 

Den 20 december 2017

Svanstedt: ”Jag vill slå mitt personbästa”

Åke Svanstedt kommer hem till Sverige för att fira jul och nyår.

I en stor intervju med berättar han om det gångna rekordåret i USA, förlusten av Hambletonianvinnaren Perfect Spirit, vilka som är hans nya stjärnor efter Resolve, samt avslöjar vem som är hans stora hopp inför Hambletonian nästa år.
– Hästmaterialet ser ännu bättre ut inför nästa säsong. Jag siktar på att slå mitt rekord på 48 miljoner inkört, säger Åke Svanstedt som på lördag är tillbaka på sin gamla hemmabana Bergsåker och kör lopp.

Den fjärde säsongen i USA är avklarad och Åke Svanstedt har slagit nya rekord för varje år och förbättrat antalet segrar och inkörda pengar. Det har blivit 124 segrar till stallet i år och 4 800 000 dollar inkört, drygt 43 miljoner svenska kronor. Detta under en säsong som omfattar från april till och med november och han ligger på sjätte plats i den amerikanska tränarligan.
– Egentligen är det femte plats om man räknar med de pengar som Resolve tjänade i Elitloppet. Fast i USA brukar man inte räkna med de pengar som är tjänade i utlandet. Men om man gör det så är det 4 800 000 inkört, säger Åke Svanstedt.
– Jag är nöjd med året eftersom det har gått bättre än tidigare och framförallt så har tvååringarna gått väldigt bra. Av 30 tvååringar har 25 startat och 22 av dem vunnit lopp. Så då ser man ju fram emot nästa säsong då de är tre år och det ska bli intressant. Flera av dem har inte varit så tidiga heller utan kommit på slutet så de har mycket utveckling kvar i sig.
– Vi har även 31 nya ettåringar så jag är optimistisk inför nästa år. Hästarna som vi har köpt på auktion är hästar som vi har varit hundraprocentigt nöjda med när det gäller exteriör och härstamning. Det har inte varit några chansköp i år och inga konstiga härstamningar med passgångarblod i eller så utan bara hästar som vi har varit hundraprocentigt nöjda med. Totalt har vi 60 hästar i träning, vilket är lite mindre än tidigare år men totalt sett ser materialet bättre ut inför nästa säsong.

”Stannade kvar”
Tidigare år har Åke Svanstedt, 59, och hans familj tillbringat vintrarna i Florida och tränat unghästarna på Palema Trotting i Vero Beach. Sedan när tävlingssäsongen har dragit igång i april, maj har alla flyttat upp till Svanstedts andra träningscamp Legend Farm i Wrightstown, New Jersey. Men från och med den här vintern stannar alla kvar i New Jersey och det blir första gången hästarna kommer att tillbringa vintern på Legend Farm.
– Min son Erik har börjat skolan och går i klass 1. Det var mycket därför som avgjorde att vi stannade kvar här uppe så att han slapp att byta skola varje år, menar Svanstedt som själv bor tillsammans med hustrun Sarah, 36, och barnen Erik snart 7 år och Jonas snart 5 år i ett hus på 500 kvadratmeter som köptes tidigare i år cirka tio minuter från Legend Farm.

”Firar jul i Sundsvall”
Men den närmaste veckan befinner sig familjen Svanstedt i Sverige för att fira jul och nyår. Under onsdagen landar de i Sverige för att först bege sig till Sundsvall och därefter till Bjertorp på Västgötaslätten där Åke firade enorma framgångar under flera år och var flerfaldig tränarchampion i Sverige.
– Vi firar jul i Sundsvall och nyår på Bjertorp. Det blir kul att komma hem och hälsa på släkt och vänner och gamla bekanta. Vi trivs jättebra i USA och det har gått bättre och bättre men det är väl det man saknar, att man inte träffar mamma och pappa och Anders och Rickard så ofta.
– Det passar bra att resa nu också eftersom det varken är några tävlingar eller någon träning av hästarna för tillfället. Ettåringarna joggar bara varje dag och de äldre hästarna vilar några månader. De måste få en viloperiod efter en tuff säsong. Många pratar om att vinterträna hästarna men jag brukar vintervila dem. Det har jag alltid gjort. De flesta banorna är också stängda nu över jul och nyår.
– Vi åker tillbaka redan på nyårsdagen eftersom skolorna börjar redan den 2 januari. Erik går ju i klass 1 och har ingen lång ledighet. Det är lite tufft för dem att gå i skolan för i USA har de bara rätt att vara lediga åtta dagar per år. Ska barnen var lediga mer måste de ha sjukintyg och är de lediga för mycket kan man bli stämd i rätten och få böter

Kör på V75
Åke Svanstedt ska köra tre hästar i lördagens V65-omgång på Bergsåker och dessutom kvala ett tvåårigt kallblod som han äger tillsammans med Kurt Eriksson som var Åkes första hästägare när han började som tränare 1982 och ägde segermaskinen Bombi Boy. Den tvåårige kallblodshingsten heter Gott Klirr och tränas av Jan-Olov Persson. Det är en halvbror till den norske kriterievinnaren Tand Kraft.
– Kurt ville absolut att jag skulle kvala hästen och det passar ju bra när jag ändå är i Sundsvall. Vi äger hästen ihop och Kurt tyckte att om han kan ha en häst i träning tillsammans med mig i USA så borde jag kunna vara med på en med honom i Sverige också. Det är bra härstamning i hästen och Jan-Olov var och tittade på den innan vi bestämde oss för att köpa den i somras. Han har sett bra ut och verkar lovande säger de så det ska bli kul.
– Sedan kör jag även ett par hästar åt Robert Bergh på lördag, säger Svanstedt som senast körde lopp i Sverige var i Elitloppet med Resolve som blev trea.
Svanstedt är även uppsatt på sonen Rickard Svanstedts häst Vien Ici, som ska starta på V75 på Åby nästa torsdag, enligt Svensk Travsport.

Kan ta över efter Resolve
Apropå Resolve så slutade den 25-faldige miljonären att tävla i år och blir nu avelshingst i Kanada. Svanstedt har tidigare jämfört honom och hållit VM-vinnaren lika högt som sina tidigare världsstjärnor som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K.
– Det är alltid tråkigt när de här topphästarna slutar tävla. Ett tag tror man att man har fått sin kvot fylld när man har haft fem sådana här otroliga hästar. Man får försöka ta fram nya, men det är sannerligen inte lätt. Resolve var en riktig hårding och tuff i psyket.

Finns det någon arvtagare till Resolve i stallet?
– Det är hårt att säga att någon ska bli arvtagare men Yes Mickey är en häst som jag hoppas kan bli i Resolves klass. Han gick ingenting som tvååring men har tävlat jättebra i år som treåring och tjänat över 400 000 dollar och vunnit flera stora lopp. Han var även tvåa i Yonkers Trot och det är en jättefin travare som har gått bra tider och verkar hållbar i benen.
– Hästarna som är efter Muscle Hill brukar ha bra utveckling i sig och jag hoppas och tror att han kan ta ett steg till nästa år och hänga med i högsta klassen. Det känns som att han har potential för det och att det finns växlar kvar, säger Svanstedt.
– När jag flyttade till USA visste jag inte att det finns så stora pengar att tävla om för fyraåringar och äldre hästar som det gör. Det är väldigt höga prispengar i högsta klassen och typ två Elitlopp två gånger i månaden om man ser till prispengarna.

Kan förlora storlopp i rätten
När det gäller stjärnhästar i stora lopp med höga prispengar så vann Svanstedt Hambletonian i somras med Perfect Spirit. Det är världens största treåringslopp och det lopp som amerikanarna helst av allt vill vinna. Den treårige topphästen var tvåa i mål men fick segern då domarna på Meadowlands diskvalificerade målettan What The Hill för trängning efter att han stört en konkurrent till galopp på upploppet. Nu har kretsen kring What The Hill överklagat det hela och tagit det till domstol.
– Det kändes lite konstigt att det blev som det blev. Det ska upp i rätten den 23 januari och då får vi se vad som händer. Domarna tyckte att det var en trängning men det tyckte inte ägarna.

När det gäller Perfect Spirit har han lämnat Svanstedts träning och finns numera hos Daniel Redén.
– Det var synd, för jag hade gärna haft hästen kvar hos mig. Han hade haft många fina fyraåringslopp att starta i nästa år med jättehöga prispengar i. Men ägaren (Lennart Ågren) ville ha hästen i Sverige och starta i fyraåringsloppen i Skandinavien och i Tyskland istället. Det får man respektera.

”Ägs av ett gäng svenskar”
Har du någon ”ny Perfect Spirit” till Hambletonian nästa år?
– Ja, det har jag. Det är en väldigt bra häst som heter Six Pack och som vann sex lopp på åtta starter och tjänade 200 000 dollar i år. Han mötte inte eliten utan tävlade bara i staten New York och vann Sire Stakes-finalen och var jättebra. Han har potential att vara med i Hambletonian och nu ska vi anmäla honom till lite större lopp nästa år. Han är stor och rejäl, och både snabb och stark. Kul också att han ägs av ett gäng svenskar, säger Svanstedt.

”Grön kusk” dominerade svensk travsport innan han flyttade till USA och vann då runt 300 lopp varje år och körde in mellan 42 till 48 miljoner kronor varje år. En av anledningarna till flytten till USA var att få ta det lite lugnare i ett behagligare klimat och få mer livskvalitet eftersom det är säsongsbetonat med tävlingarna i USA.

”Kul om det lyckades”
Från december till april har Svanstedt enbart tränat sina hästar och i princip inte kört några lopp alls. Att jämföra med när han var i Sverige och ibland tävlade fem till sju dagar i veckan året runt och och kuskade runt på hala vägbanor under vinterhalvåret, samtidigt som han hade över 200 hästar i träning.
– Nu är det lugnt fram till april, maj och vi börjar att kvala lite hästar i slutet av april. Tävlingssäsongen börjar sent i USA och drar inte igång förrän i juni och först på allvar med de stora loppen i juli. Sedan är det intensivt med tävlingar fram till i slutet av november och det är väldigt säsongsbetonat här borta.
– Men det finns vardagstrav också för det tävlas på många banor flera gånger i veckan. Men det satsar inte vi på utan vi är enbart med i Grand Cirquit, vilket är de större loppen för unghästarna.

Vad har du för målsättning inför nästa år?
– Jag brukar aldrig sätta upp några mål eller sikta på något speciellt. Men om jag ska göra det till nästa år så är det att försöka slå mitt personbästa på 48 miljoner kronor inkört som tränare vilket jag gjorde under ett år i Sverige. Det hade varit kul om det lyckades, säger Åke Svanstedt.

Källa: Aftonbladet.se

Foto: Kanal75

Stockholm den 26 juni

Åke Svanstedt väljs in i Hall Of Fame

Åke Svanstedt har vunnit de flesta stora travlopp i Norden och har även skördat stora framgångar utomlands. I sommar tar han plats i Hall of Fame - Travets storheter - vid Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Det var bara en tidsfråga innan Åke Svanstedt skulle väljas in i travets eget Hall of Fame och i sommar blir det av. Efter att ha vunnit det mesta som går att vinna av stora lopp i Norden, bryter han sedan några år ny mark i USA och siktar mot toppen även där.

Åke Svanstedt växte upp med hästar eftersom pappa Rune var en duktig amatörtränare och även använde kallbloden för arbetet inom jordbruket och skogen. Det går rykten om att Åke vid tidig ålder grinade när han tvingades följa med på trav, men vi kan väl nöja oss med att säga att det dröjde lite innan travhästarna fick honom på fall.

På något sätt var det ändå oundvikligt eftersom Åke tidigt visade sig ha fallenhet för yrket och efter avslutad grundskola tvingades hjälpa till med hästarna på gården. Intresset växte när han själv fick ta hand om det bångstyriga varmblodsstoet Orkania och efter ett tålamodskrävande arbete till slut tog sin första kuskseger med henne i mars 1978.

Svanstedt som lärling
Ganska snart började Åke tänka på att ta nästa steg och jobba heltid i travstall som lärling. Han inledde hos Krister Söderholm på Solvalla, men längst tid var Åke hos idolen Stig H Johansson. Åke hann även med Torbjörn Jansson och Tommy Hanné innan han kvitterade ut proffslicensen på Bergsåker i slutet av 1982, då 24 år gammal.

Genombrottshästarna
Det var inga högättade springare han fick börja med i niohästarsstallet på Bergsåker, men en av dem hette Bombi Boy. Ägaren Kurt Eriksson trodde mycket på den unge grabben från Sörlindsjö och gav honom chansen. Det enda kravet som Kurt hade var att han inte ville se några fler veterinärräkningar.

Successivt fick Åke allt bättre fason på Bombi Boy, vilken så småningom blev en riktig segerstaplare och viktig reklamhäst. Fansen fick han dock på Bergsåker eftersom Bombi inte alls gillade att resa.  Stoet Lygi (mamma till Derbyvinnaren Drewgi) var också en häst som Åke fick köra i lopp och vinna mycket tillsammans med. Det var också med henne första rikstotosegern kom 1983, en siffra som numera är uppe i 594!

Zoogin viktig
När Åke började som proffs var målsättningen att bli champion på Bergsåker inom fem år. Han lyckades efter fyra och kom sedan att rada upp 15 raka championtitlar på hemmaplan samt sammanlagt hela 44 på Norrlandsbanorna (59 totalt). Ett viktigt år var 1993 när en viss Zoogin skrällde i Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla. Just Zoogin gjorde att Åkes stall lyfte sig ytterligare ett snäpp och plötsligt började han härja allt mera i både årgångsloppen och de allra största löpningarna för äldre hästar.

Bollen var i rullning och 1996 blev Svanstedt för första gången utsedd till Årets Tränare i Sverige, en titel som han erövrat vid fem tillfällen. Stjärnorna avlöste varandra, Åkes alla ramgångar gjorde att han fick in allt bättre material. Men för att kunna utvecklas ytterligare kom 2001 beslutet att flytta från Bergsåker till Skaraslätten. Här fanns ingen "mördarbacke" att tillgå, utan Åke fick prova något annat. Sandbana blev till slut modellen på inköpta gården Bjertorp. Det spelar nog egentligen ingen roll på vilket ställe Svanstedt hamnar med sina hästar; han hittar något sätt att lyckas ändå. Det är hans fingertoppskänsla med djuren som är grunden och dessutom en inneboende vinnarskalle och tjurighet.

Elitloppet 2004
Gidde Palema gav Åke första Elitloppssegern 2004 och Torvald Palema fyllde på den kategorin 2009. Det var till slut ingen hejd på framgångarna och stallet växte till som mest 240 hästar. Samtidigt genomgick han en segdragen domstolsprocess vilken gällde misstanke om grisfösare i träning. Han friades dock så småningom helt i Hovrätten. Åke klarade av mediadrevet, men har under sin karriär inte alltid dragit jämnt med journalisterna. Inte heller i medgång tycker han det är speciellt viktigt att synas i TV och tidningar, utan han fokuserar på hästarna. Åke låter resultaten tala - och dessa är det få som kan mäta sig med.

I USA sedan 2013
Sedan 2013 håller Svanstedt till i USA. Han delar året mellan gården i Florida och den i New Jersey. Hästar som Sebastian K. (regerande världsrekordhållare) och färske Elitloppstrean Resolve (tvåa i fjol) visar att Åke fortfarande tillhör världseliten som både tränare och kusk. Under 2016 blev han femma i den amerikanska tränarligan och givetvis tittar han nu bara uppåt i den tabellen. Vinnarskallen Svanstedt vill bli bäst här också.

Motivering för Svanstedt i Hall Of Fame:
Åke Svanstedt har allt sedan början av 90-talet tillhört elitskiktet bland de svenska tränarna och kuskarna och har numera visat att han även kan konkurrera med de allra främsta i Nordamerika. Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan.

Mer om Åke Svanstedt
Årets Tränare: 1996, 2003, 2009, 2011, 2012.
Årets kusk: 1998, 2011, 2012.
Antal segrar i Sverige: 6 306
Antal tränarsegrar i Sverige: 5 384
Antal rikstotosegrar i Sverige: 594
Antal kusksegrar i USA (till och med 29 maj 2017): 191
Antal tränarsegrar i USA (till och med 29 maj 2017): 302

Vinstrikaste hästar (per 31 maj 2017)
Gidde Palema: 27 080 322 kr (44 segrar), 1.10,0ak
Torvald Palema: 26 781 147 kr (44 segrar), 1.09,7ak
Zoogin: 25 346 330 kr (51 segrar), 1.11,2ak
Resolve: 21 562 506 kronor (15 segrar), 1.08,4ak
Sebastian K.: 20 269 962 kr (34 segrar), 1.07,7ak (gällande världsrekord på 1.000-metersbana)

Hittills invalda i Hall Of Fame:
År, Namn

2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager, Åke Svanstedt

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsport-journalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Källa: Svensk Travsport

Foto: Kanal75

Meadowlands Lördag 7 Maj

Svanstedts stjärna fixade en biljett till Elitloppet...

I fjol blev Resolve tvåa i Elitloppet. Natten mot söndagen fixade Åke Svanstedt elitloppsbiljett då ekipaget vann Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands.

Solvallas sportchef fanns på plats i vinnarcirkeln i New Jersey med en rosa elitloppsbiljett och Åke Svanstedt tackade förstås ja.

Resolve, som ägs av Hans Enggren, hade endast ett kvallopp i kroppen och den favoritspelade sexårige hingsten svarade för en imponerande årsdebut då han på styrka plockade ner Crazy Wow över upploppet. Segertiden blev 1.09,9 över distansen 1 810 meter autostart. 

Åke Svanstedts stjärna kommer som väntat vara med på det sponsrade flyg som ska förgylla Solvallas elitloppshelg med travstjärnor från andra sidan Atlanten. Resolve kommer inte heller göra några fler starter innan försöket till Elitloppet utan går ut i försöket som obesegrad 2017.

Enligt Travronden var Solvallas sportchef även nöjd med tvåan Crazy Wow, som tränas av Ron Burke. Sedan tidigare är även Ron Burkes stjärna Hannelore Hanover aktuell för Elitloppet. Om tre veckor är det dags och hittills har fem hästar fått en rosa elitloppsbiljett och tackat ja till Solvallas storlopp: Bold Eagle, Timoko, Propulsion, Up And Quick och Resolve.

Lars-Ove Pettersson

Fredagen 21 april 

Resolve redo för kval - "Känns lika bra som i fjol"

Inom kort drar den sista tävlingssäsongen igång för Resolve. Fjolårets elitloppstvåa kvalar nästa lördag och Åke Svanstdedt har kört ett snabbare jobb med sin världsstjärna. - Jag har aldrig kunnat köra så här fort i ett jobb med honom tidigare, säger Svanstedt.

I fjol spurtade Resolve strålande till en andraplats i Elitloppet bakom Nuncio. Nu stundar snart årsdebuten för sexåringen och planen har hela tiden varit att återigen komma till Elitloppet. Den 6 maj körs Elitloppet Playoff, tillika AJ Cutler Memorial på The Meadowlands utanför New York. Då avgörs det om det blir någon resa över Atlanten för Resolve och till skillnad mot förra året så blir det också enda starten innan Elitloppet.
- I fjol gjorde han två starter innan Elitloppet, men i år blir det bara en start. Han var dock på topp redan i andra starten i fjol och jag hoppas att det räcker med ett kval och en start för att han ska vara det i år också, säger Åke Svanstedt.

”Tycker det är på lek – lite halvsemester”
Förra onsdagen körde Svanstedt årets andra rundbanejobb med Resolve på gården Palema Trotting i Vero Beach. Förutom all träning på sandbanan i vinter hade stjärnhästen tränat 1.25 full distans på rundbanan vid ett tillfälle. Nu gick det lite fortare, även om det inte var några fantomtider att tala om.
- Jag körde 1.18 över 2100 meter med honom i jämn fart hela vägen. Det kändes bra och han är precis lika fin som förra året. Det är inga avvikelser alls vad det gäller den biten, säger Svanstedt.
Och tillägger:
- Det enda är att han sprang fyra sekunder snabbare mot samma jobb i fjol. Då hade han tränat 1.22 över full distans innan han kvalade. Och året innan dess gick det inte att köra fortare än 1.24, 1.25 i jobben. Han är ingen träningshäst och tar det inte så allvarligt när han går jobb på rundbanan. Det är precis som att han tycker det är lite halvsemester när han är nere i Florida, ha, ha.
- Han är lite speciell hästen och tycker att det är på lek. Fast när han springer sina intervaller i sandbanan tycker han det är kul och då känns han bra. Han tycker att det är roligare att träna där än på rundbanan. Men han vet verkligen när det blir allvar och när han kommer in till banan blir han en helt annan häst. Han är en otrolig löphäst på det viset.
- Så att han nu kunde springa 1.18 full distans var ett bra tecken. Så fort har jag aldrig kunnat köra med honom i ett jobb tidigare.

”Är på plats – nu börjar allvaret”
Efter det träningsjobbet reste Resolve upp till New Jersey tillsammans med stallets tre- och fyraåringar. Han är nu på plats på Svanstedts andra gård, Legend Farm i Wrightstown. Snart drar hästens sista tävlingssäsong igång och nästa år blir han avelshingst på Hanover Shoe Farms. Nästa lördag, den 29 april, väntar kval på The Meadowlands.
- Jag märkte på hästen i fjol att han blev lite annorlunda när han kom upp till New Jersey. Det är precis som att han har lärt sig att nu är det slut på semestern i Florida. Att nu börjar allvaret.
- Så nu får vi se hur han kvalar och hur han är när han börjar tävla igen. Men han har i alla fall tränat utan avbrott hela vintern och så här långt så talar allt för att han ska gå bra igen.
- Jag hoppas såklart att han går bra i loppet den 6 maj och att det blir Elitloppet igen. Men hästen måste visa att han är riktigt bra om vi ska åka. Det är ett stort lopp Cutler Memorial och det är klart att vi kör för vinst och det blir optimal balans, barfota runt om då, säger Svanstedt.

”Väldigt nöjd med tvååringarna”
Efter en vinter med träning av stallets 72 hästar i Florida börjar nu en intensiv tävlingssäsong för Åke Svanstedt. Den drar igång på allvar i början av maj och pågår fram till november.
- Jag flyttar upp i morgon (läs onsdag) och resten av hästarna kommer den 29 april. Vi hade sex hästar som kvalade förra helgen och tio hästar som kvalar på lördag och tio hästar lördagen efter. Alla hästar måste kvala här innan de gör årsdebut.
- Jag är väldigt nöjd med tvååringarna. Vi har 35 stycken som alla ligger i samlad grupp och vi har kört mellan 1.21 och 1.24 med allihopa. Så har det inte varit tidigare år. Då har alltid några fallit ifrån under vägen så det här känns som den jämnaste kull jag har haft så här långt. Vi har också kört snabbare tider med dem i år gentemot tidigare år och de ser ut att tåla det bra.
- Det har varit en fin vinter i år, den bästa vintern sedan vi flyttade till Florida. Nu när hästarna känns så fina i träningen är man sugen på att börja tävla igen och köra dem i lopp. Så det ska bli roligt och spännande att börja en ny säsong, säger Åke Svanstedt vars hästar i fjol sprang in 40 miljoner kronor totalt.

Michael Carlsson/Foto: Kanal75

Upplagt 30 Augusti

Åke Svanstedts  succé – tjänade 1 miljon kronor

Åke Svanstedt hade en väldigt lyckad helg i USA. Han tog hem samtliga tre löpningar i W.N.Reynolds Memorial Stakes för tvååringar – och tog även en seger på Yonkers Raceway. På fyra starter tjänade han 987 000 kronor.

Mitt under anklagelserna om dopning och felmedicinering av stallets stjärna Resolve hade svenske Åke Svanstedt, med bas i USA, en väldigt framgångsrik helg på andra sidan Atlanten. På travbanan Tioga Downs avverkades under söndagen tre avdelningar i W.N. Reynolds Memorial Stakes för tvååringar och Svanstedt tog hem alla tre löpningar. På lördagen hade han också en vinnare på Yonkers Raceway i New York.

Knappt en miljon – på fyra starter
Åke Svanstedts vinnare i W.N.Reynolds Memorial Stakes för tvååringar var New Jersey Viking, Ice Attraction och Evelyn. De tjänade 27 890 dollar, respektive 14 560 dollar. På Yonkers Raceway var det Åke Svanstedts Wildflower som stack nosen först, och belönades med 59 287 dollar. Med dagens växelkurs tjänade Åke Svanstedt drygt 987 000 svenska kronor – på fyra starter.

Christoffer Wickman

Upplagt: 2016-05-30

Åke Svanstedt: - Jag kommer tillbaka...

En rasande spurt räckte till en andraplats i Elitloppet för Resolve. Åke Svanstedt gruvar redan på revansch till nästa år. - Jag trodde inte att jag skulle få träna en sådan här världsstjärna igen. Han är bara fem år och vi kommer tillbaka och försöker vinna nästa år istället, säger Svanstedt.

Det blev andraplatser i både försök och final för Resolve och drygt 1,3 miljoner kronor intjänat. Vi är med när Åke Svanstedt tittar på tv-reprisen av årets elitlopp inne på Stig H Johanssons stallkontor.
– Han öppnade lite för dåligt från start och vi hamnade ett hack för långt bak. Hade vi fått Timokos position framför oss hade han kanske kunnat vinna. Eller om jag kört fram till dödens direkt. Nu gjorde han ett kanonlopp och avslutade otroligt fort. Han tog på Nuncio upploppet ner och närmade sig en hel del den sista biten, säger Svanstedt.

Och tillägger snabbt.
– Men man ska inte förringa Nuncios insats. Han fick ett tufft lopp han med och var en värdig vinnare. Nuncio är en oerhörd travmaskin och det här Elitloppet var nog ett av de bästa på flera år. Resolves insats är bland det värsta av de hästar som jag har kört i ett Elitlopp. Fast Gidde Palemas lopp han gjorde när han vann från dödens var makalöst.

”De är helt överlägsna”
Åke Svanstedt lämnar Sverige måndag morgon och hemma i USA väntar nu en högsäsong på fem månader med intensivt tävlande. För Resolves del så reser han tillbaka med direktflyget från Norrköping på fredag. Sedan väntar penningstinna storlopp i sommar och i höst för hästen.
– Nästa start blir runt midsommar. Sedan finns det flera stora lopp under säsongen, bland annat ett under Hambletoniandagen och sedan på The Red Mile under Lexington-meetinget i höst.

– Han är bara fem år och jag hoppas att han får vara fräsch och kan tävla på i flera år till. Vi siktar på att komma tillbaka till Elitloppet nästa år och försöker vinna då istället. Jag har haft topphästar som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K. Jag trodde inte att jag skulle få träna en sådan världsstjärna igen när jag flyttade till USA men det har jag nu i Resolve. Han har en jäkla skalle och motor, menar Svanstedt.

En del kritik har framförts i vissa medier de senaste veckorna om att de amerikanska hästarna inte räcker till när de kommer till Sverige. Till dessa har Svanstedt svar på tal.
– De amerikanska hästarna är helt överlägsna. Titta bara på resultaten i dag. Ettan och tvåan i elitloppet. De fyra främsta i Fyraåringseliten är USA-födda och det är även Wild Honey som vann Fyraåringseliten för ston. De är snabbare än alla andra hästar, säger Åke Svanstedt bestämt.

Michael Carlsson/Trav365

New Jersey, USA

Åke Svanstedt inför Elitloppet: "Han var fenomenal"

Om en vecka landar Resolve i Sverige, resa på ca 10 timmars flygning. Det ska bli väldigt roligt att komma hem till denna fantastiska helg och få delta i årets Elitloppet. Jag hoppas och tror att Resolve kommer att göra en väldigt bra prestation. Om han går vidare till final, så har två heat ingen betydelse för honom.

Det är många som tyckt till om Resolves prestation förra helgen på Meadowlands. Om du frågar mig, så tycker jag att han var fenomenal. Han öppnade första 400m på 0.7,8 sedan 08 på halvan och kom hem på 09.2/1609a.

Det var en otroligt stark motvind på upploppet och han kämpade verkligen. Att vi sedan bliv diskad för att jag kört innanför tre pinnar med ena hjulet, tyckte jag var hårt. Vi segrade med många längder och vann ingen fördel på det, men sådana är reglerna här.

Säsong 2016 har börjat bra. 3 åriga Dante vann försök och final av Dexter Cup ca 600,000 SEK på Freehold förra helgen. Crescent Fashion årsdebuterade på Yonkers och slog till med att radera ut ett 23 år gammalt banrekord över 2011m på 12.3.

Non Stick startade sex gånger som 2 åring och vann samtliga. Igår gjorde hon årsdebut på Yonkers och vann ett försök till New York Sire Stakes. 3 åringarnas Stakes serien börjar nu mer och mer för varje vecka. Det ska bli intressant och se hur stallets hästar kommar att tävla i sommar/höst.

Om några veckor börjar det bli dags att kvala 2 åringarna som är redo för det. Det är alltid lika spännade och roligt att börja tävla med ungdomarna.

Med vänlig hälsning

Åke Svanstedt

Video från Meadowlands: Elitloppet-Playoff

Källa: svanstedtstable.com

Publicerad 21 April 2016

Åke Svanstedt om vägen till Elitloppet med Resolve...

Åke Svanstedt lämnar nu Florida och flyttar till New Jersey där tävlingssäsongen drar igång på allvar i USA. På fredag startar han elitloppsaktuella Resolve på The Meadowlands. - Allt har gått enligt ritningarna. Men loppet på fredag är bara ett led i uppbyggnaden. Det är den 8 maj som hästen ska ha form och visa att han är något för Elitloppet, säger Svanstedt.

Sista träningsjobben på Vero Beach den här våren är precis avklarade när vi når Åke Svanstedt på telefon tisdag eftermiddag. Efter en vinter och vår med enbart träning av hästarna är det nu dags att bege sig norrut. Under onsdagen går flyttlasset till hans andra gård Legend Farm i New Jersey. Redan till helgen drar tävlingssäsongen igång på allvar i USA.
– Jag har precis kört sista jobbet för dagen och onsdag morgon flyttar vi upp till New Jersey. Nu är man sugen på att köra lopp igen. Det har varit lugnt en längre tid då vi har tränat hästarna på morgnarna och förmiddagarna men sedan har jag varit ledig. Det ska bli kul att komma igång igen och det blir en intensiv period som väntar i sommar och i höst, säger Åke Svanstedt.

”Tvååringarna ser bättre ut i år”
Svanstedt har 71 hästar i träning och av dessa är 33 tvååringar. Han är inne på sin tredje tävlingssäsong sedan flytten till USA och är full av tillförsikt inför vad som komma skall.
– Det ser bra ut och som helhet jag tycker att tvååringarna ser lite bättre ut i år gentemot i fjol. De är mer samlade i gruppen och det är 75 till 80 procent av dem som ligger på tider mellan 1.23 till 1.25. Det är mindre skador på dem i år och det blir spännande att se när de börjar tävla i sommar. Nu ska de få två veckors semester innan vi börjar att träna dem igen.
- De har en tuff tid framför sig och ska ner många sekunder i tider innan de börjar starta i juni, juli. Då ska de kunna springa 1.14-tider när de ska kvala. Sedan ska det bli spännande att se hur treåringarna presterar i år och det är några som har utvecklats bra under vintern. Treåringarna reste upp till New Jersey i fredags och vi ska kvala elva av dem nu på lördag. Vi kvalade sju treåringar förra lördagen och dagen innan körde jag ett lopp på Meadowlands och blev tvåa, fortsätter Svanstedt.

”Resolve är mer tränad i sandbanan i vinter”
De närmaste veckorna ska det också avgöras om vi får se ”Grön kusk” under elitloppshelgen. Svanstedt deklarerade redan i höstas att han siktade mot Elitloppet med sin femåring Resolve. I lördags kvalade hästen på tiden 1.11,7 och inkom som trea efter Bee A Magician och Creatine. På fredag är det dags för årsdebut och Svanstedt låter mycket nöjd med sin stjärna.
– Resolve har tränat på bra i vinter och det har inte varit något negativt alls. Om man jämför med förra vintern så känns han bättre och är mycket mer tränad i sandbanan. Han har även gått två rundbanejobb, ett efter 1.23 och ett efter 1.18, säger Svanstedt.

Vad säger du om kvalloppet han gick i lördags?
– Det var bra. Han hade nummer nio och hamnade som sjunde, åttonde häst. Jag körde bara lugnt i början, 1.14 de första åttahundra metrarna. Men sedan gick det jäkligt fort de sista åttahundra. Han avslutade 1.08 sista fyrahundra men jag tror att han sprang 1.08 även sista åttahundra och det gjorde han i andraspår. Han mattades inte av något men det var svårt att ta sju längder på Bee A Magician och Creatine.

"Träningsbalans på fredag"
På fredag är det dags för en riktig start för Resolve då han möter den nordamerikanska eliten på The Meadowlands. Det är sju hästar med i loppet och han möter återigen Bee A Magician och Creatine. Dessutom är Jimmy Takters Shake It Cerry med. Resolve har spår sex bakom bilen över distansen 1609 meter med bilstart.

Hur ser du på årsdebuten?
– Vi kör ett lite försiktigt upplägg så här i början. Det blir liksom två lopp på en vecka, först kvalet och sedan det här loppet. Jag ser det som ett led i uppbyggnaden och det är den 8 maj som hästen ska ha form. Han kommer att gå med PG-skor på fredag vilket han även tränar med. Efter det loppet så är det 14 dagar till den 8 maj vilket passar bra. Allt har varit normalt efter kvalet och han kommer att gå framåt med de här genomkörarna som han får i sig. Han var lite seg i benen efter all tung träning i vinter men allt har gått enligt ritningarna så här långt, säger Svanstedt.

”Då blir det barfota runt om och full laddning”
Söndagen den 8 maj körs Elitloppet Playoff på The Meadowlands där vinnaren blir direktkvalificerad till Elitloppet. Den dagen blir det även en hel V64-omgång med Grand Slam som innehåller loppen från Meadowlands. Då ska det alltså avgöras om det blir någon resa till Sverige och Elitloppet för Resolve.
– Om allt går enligt planerna ska han ha bra form den 8 maj. Då blir det tävlingsbalans, barfota runt om och full laddning. Då får vi se om det blir något att åka med till Solvalla. Är han så bra som jag vill ha honom då så siktar vi på Elitloppet. Men går hästen inte som jag förväntar mig så struntar vi i det. Det är en stor grej att åka till Solvalla och därför måste vi testa ordentligt, säger Åke Svanstedt.

Du har tidigare pratat om att ifall du åker till Solvalla med Resolve att du även ska ta med dig ett par fyraåringar, både för Fyraåringseliten men även till Harper Hanovers lopp. Blir det så?
– Ja, det var tänkt så från början men nu har de så många penningstinna lopp att tävla i samtidigt i USA så jag vill hålla det öppet än så länge.

Michael Carlsson

Florida, USA den 8 april

Nu börjar tävlings säsongen

Om två veckor flyttar jag och familjen upp till Legend Farm, New Jersey. Även alla treåringar och äldre hästar, medan samtliga tvååringar åker upp den sista april. Vi ser fram emot att få börja tävla igen. Nu blir det full fart med att åka på trav, allt från tre till sju dagar i veckan, mellan juni och november. Jag är överlag nöjd med stallets hästar, och det är alltid lika spännande att få börja tävla med tvååringarna. Dom kommer att börja kvala i juni/juli.

Resolve kvalar på Meadowlands den 16 april. Om allt går enligt planerna så startar han sedan den 23 april på Meadowlands. Som jag nämnt tidigare så hoppas jag att formen infinner sig, och att vi kan komma till Elitloppet i slutet av maj. Resolve har känts fin hela vintern och det ska bli roligt att få tävla med honom igen. Många av treåringarna ser intressanta ut och förhoppningsvis så har vi med någon bakom startbilen i Hambletonian 2016.

Med vänlig hälsning

Åke Svanstedt

Källa: svanstedtstable.com

"Resolve med Zoogin"

Han var Sveriges främste travtränare i många år – för att sedan flytta till USA. Förra tisdagen (3 mars) gästspelade Åke Svanstedt, 57, på sin före detta hemmabana Axevalla. SportExpressen fick en pratstund med honom på stallbacken. – Jag tror att det är stor chans att jag kommer till Elitloppet med Resolve, berättar han.

Det är fullt fart för Åke Svanstedt när han anländer till Axevallas stallbacke. Intervjuer och människor som vill stanna upp och byta ett par ord. Efter att ha kört sina tre lopp för kvällen – där andraplatsen med sonen Anders Eternity of Joy var bästa placeringen – har han tid några minuter, tror jag. Då dyker Årjängs travbanechef Roger Moström upp och hoppas kunna locka Åke till Årjängs Stora Sprinterlopp i mitten av sommaren.
– Det går inte, svarar Svanstedt och berättar att han inte kommer att vara hemma någon längre period i sommar.

"Nu känns det bättre"
Anledningen till det här besöket har med papper att göra.
– Vi ska få våra green cards nu. Friskintyg av läkare ska ordnas och vi ska till ambassaden. Till 99 procent så får vi green card nu, det känns skönt att inte behöva hålla på med visum.
Flytten var dock inte alldeles enkel i början har han berättat i en intervju med Axevallas Lars Ågren tidigare under kvällen.
– Nya regler, man hade inte koll på avstånd mellan banor. Till och med skötarna behöver ha licens för att få komma in på stallbacken och sela en häst. Det var väldigt mycket nytt.

Övervägde du att flytta hem?
– Nej, det gjorde jag aldrig. Nu känns det mycket bättre, nu är man inne i systemet.

Resolve mot Elitloppet Playoff:
Åke Svanstedt har vunnit Elitloppet vid två tillfällen: 2004 med Gidde Palema och 2009 med Torvald Palema. Nu är det många som vill se honom igen – med femårige jänkaren Resolve som imponerade i fjol och på andra sidan Atlanten snackas det mycket om Elitloppet.
– Jag flyger en del till tävlingar och på flighterna är det ofta mycket kuskar och då kommer ämnet ofta upp, utan att jag för det på tal. Det är något som aktiva där borta vill uppleva.

I veckan blev det klart med vilka hästar som är anmälda till Elitlopp Playoff där vinnaren får en inbjudan till Elitloppet. En av hästarna som är anmälda är just Svanstedts Resolve.
– I Sverige ser man loppet som ett kval, i USA ser man det mer som ett stort lopp. Totala prissumman är 175 000 dollar, så det är ett lopp med mycket prispengar. Tanken är att Resolve ska gå ett kvallopp, därefter ett vanligt lopp – för att sedan gå ut i Elitlopp Playoff.

"Vore att åka över för kaffepengar"
Du har sagt att du inte vill komma hit bara för att vara med, utan att hästen ska räcka långt.
– Ja, ska han vara med ska han kännas så bra som han kan. Som fyraåring i fjol utvecklades han mycket och han gick till vintervila var han fräsch och fin, han var inte sliten.

Är han bättre i år tror du?
– Han behöver inte vara bättre i år än vad han var i höstas.
Hur stor är chansen att ni kommer till Elitloppet?
– Jag tror det är stor chans att det blir Elitloppet i år.
Det märks att Åke håller Resolve väldigt högt. Att jämföra hästar brukar inte vara aktivas favoritsysselsättning, därför får han ingen fråga om att jämföra Resolve med någon av hans tidigare topphästar.

Det behövdes inte heller – på eget initiativ berättar han:
– Zoogin, Gidde Palema, Sebastian K. och Torvald Palema, det känns som en sådan häst.

Oj! Kan det bli några andra hästar som följer med den helgen?
– Det beror på ägarnas intressen. Några treåringar blir det inte, det vore att åka över för kaffepengar jämfört med deras lopp här. Honor and Serve kan vara aktuell för Fyraåringseliten och sedan kan Crescent Fashion vara en häst för Harper Hanovers lopp kanske.

"Jag läser Expressen"
Det svenska travet följer han främst via media.
– Jag läser Expressen, Trav365 och Travronden. Lopp ser jag inte så ofta, det är i så fall i efterhand om Anders eller Rickard har vunnit lopp. Det skrivs mycket mer i Sverige och i Europa över huvud taget jämfört med USA, även om det kan skifta beroende på i vilken stat det är.

I USA frågas det nästan aldrig om tips, det är först nu som Meadowlands har börjat ringa inför vissa specifika lopp med en specifik spelform. I Sverige kunde det ringa 35 journalister på en måndag när man skulle jobba också, det är lugnt och skönt att slippa sådant.

Hur mycket följer du med i snackisar här hemma, till exempel det här med SHL-tröjorna?
– Ska inte det kunna gynna travsporten på sikt? Jag tycker att det är kortsiktigt tänkt av de kuskar som vägrat att ha på sig dressen. Dessutom har det ju varit kuskar som verkligen har framtiden för sig och borde tänka på den. Sponsorn kan nog avstå ett lopp tror jag.

Trots att det inte blev någon seger under kvällen var Åke nöjd – voltstartsystemet satt nämligen i ryggmärgen då det blev ledning från innerspåret med Eternity of Joy.
– Haha, ja, jag var lite orolig att jag skulle ha tappat det, men det gick bra, och hästarna gick bra också, avslutar han.

Källa: Rickard Hansson/Expressen

Florida USA 14 februari 2016

”Jag är väldigt glad och tacksam”

Kanada hade igår sin hästgala, O’brien Award. Resolve blev utsedd till årets äldre travare 2015. Vi kunde tyvärr inte vara på plats utan fick följa det via tv. Väldigt roligt och hedrande. Resolve har gjort topp prestationer hela sommaren och hösten. Han vann ett av försöks loppen till Mapel Leaf Trot och förlorade knappt mot Bee A Magician i finalen på Mohawk. Tvåa i Breeders Crown på Woodbine. Sedan avslutade han med att vinna försök och final av TVG Free For All på Meadowlands.

Just nu tränas han för fullt och känns fin. Hoppas och tror att han kommer få en minst lika bra tävlingssäsong 2016. Det har blivit klart att det kommer gå ett direktplan från USA till Elitloppet, vilket är ett fantastiskt bidrag av årets sponsor, Benders. Jag har haft ett nära samarbete med familjen Bender i många år när jag var tränare för Stall Palema i Sverige. En familj som lever med sporten, hästen och travintresset in på sig 365 dager om året. Vi har delat många fina minnen kring just Elitloppet, seger med både Gidde Palema 2004 och Torvald Palema 2009 (som uppfödare). Vi får se i maj om Resolve har den rätta formen och kan kliva på planet till Sverige och delta årets Elitloppet 2016!

Om några veckor kommer vår försteman, Björn Noren att sluta arbeta för mig. Det är av familjära själ. Björn har varit en stor hjälp för mig och stallet. Han har lärt mig systemet och varit min mentor. Jag är väldigt tacksam och glad över dom 2 1/2 år vi har jobbat tillsammans.

Björn Noren: - Jag har beslutat att det är dags för mig att gå vidare. Min fru Laura och våra barn är inte så nöjda med den livsstilen här i USA, så vi har gemensamt beslutat oss för att flytta oss närmare våra familjer i Sverige och Finland. Vi vill ge våra barn en säker miljö att växa upp i och den skandinavisk livsstil. Just nu har jag inte någon särskild jobb som väntar på mig där borta, men jag hoppas att något intressant kommer att dyka upp. Det kan vara i Sverige eller Finland, beroende på vilket som kommer att passa bäst för vår familj. Min tid med Åke Svanstedt har varit mycket roligt, och jag har lärt mig en hel del. Världsrekordet på Pocono Downs med Sebastian K är ett minne som jag aldrig kommer att glömma. Åke är en av de bästa hästtränare i världen och kommer att ha många bra år framför sig här i USA. Jag önskar hela laget bäst av lycka!

Källa: svanstedtstable.com 

Publicerat: 26 mars

Svanstedt redo för andra säsongen i USA

Åke Svanstedt är redo för sitt andra år i USA. Snart drar den nya tävlingssäsongen igång och om en månad flyttar hela verksamheten från Florida till New Jersey. I en stor intervju berättar Svanstedt om livet i USA, tankarna inför det nya året, samt dagsläget med stjärnor som Sebastian K. och nyförvärvet Mr Picolit. - Det känns bättre allting i år. Vi är bättre förberedda och nu längtar jag efter att börja tävla, säger Svanstedt.

Åke Svanstedts första tävlingsår i USA innebar succé med Sebastian K. som slog världsrekord och vann flera stora lopp. Svanstedt vann även det största tvååringsloppet Peter Haughton Memorial med Centurion ATM på Meadowlands under Hambletoniandagen. Stallets hästar tjänade 20 miljoner kronor och vann 68 lopp under en tävlingssäsong som i stort sett varade mellan maj till november.

Efter att nya ettåringar inhandlats på de stora auktionerna så har vintermånaderna tillbringats på Palema Trotting i Vero Beach. Där i soliga Florida har unghästarna tränats inför den nya säsongen som drar igång i maj. Inom kort så flyttar de första hästarna upp till Svanstedts andra gård i New Jersey, Legend Farm, och om en månad kommer hela stallet och personalstyrkan att vara på plats. Åke Svanstedt är taggad inför det nya tävlingsåret och medger att allt runtomkring är till det bättre efter det första ”läroåret” i USA.

”Har lärt oss mycket – kan rutinerna nu”

Hur känns det så här med en månad kvar inför den nya tävlingssäsongen?
- Jag tycker att allting känns bättre i år mot i fjol. Då var allt nytt när vi precis hade flyttat hit, både vad det gäller träningsmöjligheter, gårdarna, personal, tävlandet, ja i princip allt. Det var mycket att sätta sig in i. Först kom vi till Florida och installerade oss där och sedan flyttade vi upp till en ny gård i New Jersey där det var mycket att göra för att komma i ordning, berättar Åke Svanstedt.
- Men nu har vi bott här i ett och ett halvt år och lärt oss mycket hur det fungerar här borta. Det gäller ju såklart även tävlingsupplägget vilket är annorlunda gentemot i Sverige. Man vet hur loppen är och vad som krävs av hästarna. Sedan har personalen jobbat i drygt ett år nu och kan rutinerna. Jag har bra anställda och är mycket nöjd med medarbetarna.

Hästmaterialet var du inne på. Hur ser det ut i stallet med antalet hästar, och ni håller även på att bygga ut på träningscampen Legend Farm i New Jersey?
- I fjol hade vi nästan bara tvååringar, några enstaka treåringar och så då Sebastian K. I år har vi mer starthästar. Vi har 38 tvååringar och 38 treåringar. Därutöver några fyraåringar och så Sebastian K. och Mr Picolit. Så totalt har vi 80 hästar och det är bra mycket mer än vad jag kunde tro att vi skulle ha när vi flyttade hit. Fast nu får vi inte bli större.
- Vi har byggt ut med 20 nya boxar på Legend Farm som ska stå klara när vi flyttar upp. Jag är väldigt tacksam över att ha fått det här förtroendet av så många hästägare som har valt att satsa på mig. Åttio procent av hästägarna är svenskar men vi har även fått in nya amerikanska ägare.

”Jämnare kull med tvååringar i år”

Om du jämför kvaliteten och hur tvååringarna känns mot i fjol, vad är känslan då?
- Jag tycker att det är en jämnare kull i år. I fjol var det några som man tyckte var jättefina och några som var sämre. Men i år är det mycket jämnare och jag kan inte säga vem som är bäst av tvååringarna. Det är många som är jättefina.
- Sedan blir det såklart lite utsållning när de börjar starta och kvala. Det blir alltid någon som sviker eller några som överraskar. Ta en häst som Centurion ATM exempelvis, han hade inte utmärkt sig något speciellt innan han började starta. Men när det väl kom till lopp så blev han som en tiger. Det hade jag aldrig kunnat tro innan.

Är det något du har ändrat på i din träning gentemot i fjol?
- Det är i stort sett samma upplägg men det är klart att man ändrar lite småsaker. Men grundprincipen är densamma att vi varvar med rakbaneträning och rundbana. Treåringarna och de äldre hästarna tränar vi omväxlande i djupsanden.

Trots framgångarna i fjol så har du har tidigare uttalat att du inte var nöjd med det totala resultatet i fjol?
- Nej, hästarna blev sjuka i slutet av fjolårssäsongen och fick inte visa vad de kunde. Hade de fått varit friska så hade resultatet blivit bättre. Så det där störde mig lite och helt nöjd var jag inte. Men nu ser allt klart mycket bättre ut på alla plan, så vi får hoppas att hästarna levererar.

Hur trivs ni annars du och familjen i USA? Ingen längtan till Sverige?
- Vi trivs jättebra. Det är ett behagligare liv att vara i Florida än att åka runt på hala vägar i Sverige på vintertid. Det var ju en av anledningarna till att vi flyttade, att slippa det här året runt-tävlandet med tävlingar fem, sex dagar i veckan tolv månader om året och samtidigt träna 200 hästar.
- Här är det mera säsongsbetonat och från november till och med den sista april så är det bara träning i Florida som gäller och ingen löpkörning alls. Tävlingssäsongen börjar nu i maj, säger Svanstedt.

”Sebastian K. ser bättre ut i år”

Sebastian K. hade ett fantastiskt fjolår med åtta segrar på 13 starter och tre världsrekord. Tiden 1.07,7 som han travade i Pocono Downs i slutet av juni, röstades fram som ”Årets händelse” av hästsportjournalisterna och travförbundet i USA. Sebastian K. fick även priset som Årets äldre travhäst i Nordamerika.

Hur är läget med Sebastian K. och hur ser matchningen ut för i år?
- Han har varit på ett stuteri ovanför Orlando i december och januari och betäckt. Man har samlat ihop fryst sperma som ska räcka till 150 ston och jag tror att allting ska skickas till Sverige. Han kom hit till Vero Beach den 1 februari och har inte gått så mycket jobb ännu.
- Men hästen ser bra ut och jag kan säga att han ser bättre ut nu än han gjorde vid samma tid i fjol. Förra året var han lite stel och kantig när man joggade honom men nu är han smidigare och finare. Eftersom han fick vila helt när han var på stuteriet i två månader så kommer han inte att årsdebutera lika tidigt i år. Han är inte anmäld till några lopp i maj utan kommer att börja tävla i början av juni.
- Det är bestämt att det här är sista säsongen och han kommer inte att tävla i lika många lopp som förra året. Han blev lite less i slutet av fjolårssäsongen, han kändes bra men presterade inte lika bra som i början så därför tänkte vi vara lite sparsammare i år med starterna.

Stjärnan pryder spelautomater på Casino

Hur är känslan att han ska prestera så här sista året på tävlingsbanan? Kan det bli världsrekord igen?
- Även om han känns finare och bättre än tidigare så har han blivit nio år och man kan inte begära att han ska springa 1.07,7 även i år. Sannolikheten är väl inte så stor, men man vet ju aldrig. Hästen är inte utsliten i kroppen men sedan vet man inte om han rent psykiskt är sliten. Som det känns nu så kommer han att springa bra och efter den här säsongen blir han avelshingst i USA.
- En rolig grej är att Pocono Downs har instiftat ”Sebastian K.:s världsrekordlopp”, som är ett inbjudningslopp, och är han bra så kommer han att bli inbjuden dit i sommar. Casinot på Pocono ska även byta ut alla enarmade banditer där varje spelautomat kommer att prydas av en bild på Sebastian K. Detta för att uppmärksamma hans världsrekord på banan.

Mr Picolit är en nygammal bekantskap som är tillbaka i din träning. Han har varit hos dig en tid nu, vad kan du berätta om honom?
- Mr Picolit ser fin ut och jag tycker nästan att han är finare nu än när jag tränade honom i Sverige. Jag vet inte hur han var när han var hos Raoul Engblom, men när jag tränade hästen så var han vass och man fick ha skarpt bett och huva för att han skulle hålla sig lugn. Nu är han väldigt behaglig och lugn att köra hela tiden.
- Sedan får vi se hur han räcker till. Jag har inte kört snabbare än något 1.25-jobb men meningen är att han ska börja starta i maj. Han är inte lika snabb som Sebastian K. men han har styrkan i alla fall.

Läget med Peter Haughton Memorial-vinnaren Centurion ATM?
- Han har övervintrat bra och blivit större och grövre. Han har sett fin ut i jobben hela tiden och det blir nog start i maj också. För hans del är Hambletonian det stora målet. Det är en topphäst och får han vara hel och frisk har han kapacitet för att kanske vara med i Hambletonian.

Nu har du inte kört lopp sedan i december i Sverige. Det måste klia i fingrarna att börja köra igen?
- Ja, det är klart att det gör. Man känner suget av att tävla och nu när man har börjat köra lite fortare med treåringarna och tränar alla fina hästar så längtar man efter att köra lopp igen.
- Nu på söndag åker 20 treåringar upp och de ska kvala under april. Sedan är det meningen att de ska vara klara att börja starta när jag kommer upp den sista april. Vi är som sagt bättre förberedda i år och det ska bli spännande, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

Florida, USA 6 mars

”Nedräkningen har börjat”

Florida levererar! Strålande sol, blå himmel och 30+ grader i luften. Bättre arbetsmiljö kan man inte önska sig. Både hästar och människor trivs som fisken i vattnet.

Nedräkningen har börjat, i slutet av april går flyttlasset upp till New Jersey till vår gård Legend Farm. I början av juni månad börjar baby racen ( kval lopp) för 2 åringarna som har fått börja ”sträcka” på benen lite. Överlag är jag nöjd med min 2 års kull.

Några är tidigare än andra, men det är först när det blir ett riktigt tävlingsmoment som man får veta om det hade någon fördel med sig, det är många pusselbitar som ska läggas på plats under vägen. 3 åringarna har fått och fortsätter med sin vinterträningen som jag önskar. Det är många av dom som  har ”växt i kläderna” under vintern både psykiskt och fysiskt.

Tävlingssäsongen varar mellan maj och november, där stakes serierna (insatslopp) avlöser varandra vecka efter vecka. Vilket är grundstenen i nord Amerikas travsport. Men jag tycker även att ramloppen och vardags travet bjuder på mycket bra prispengar.

Det kommer kännas både bättre,tryggare och roligare att starta upp tävlingssäsongen i år 2015, jag vet vad som väntas och krävs på det flesta punkter. Allt var ”nytt” för oss när vi flyttade hit till USA. Kusk motstånd, banor, regler, hovslagare, utrustning, personal, rätt strå och kraftfoder ja you name it, allt!!

Hela den bitten har jag haft på rullande rutin i Sverige sedan många år tillbaka, det fick man börja om på noll med igen. Leta, söka, prova och byta. Men som sagt så känns det bättre idag, än vad det gjorde vid samma tidpunkt förra året. Sedan har jag såklart en hel del kvar att lära…..

Åke Svanstedt // svanstedtstable.com

New Jersey, USA den 5 december

Åke summerar första året i Nordamerika

Storloppssäsongen är i princip över i Nordamerika. Åke Svanstedt har flyttat ner större av stallets hästar till Vero Beach och träningscampen Palema Trotting.

Legend Farm i New Jersey kommer att vara i gång under vintern med ett tiotal hästar. 73 hästar finns alltså på plats i Florida. Av dessa är 38 nyinköpta 1,5 år-åringar på de stora auktionerna i Lexington och Harrisburg.

- Jag trodde aldrig att vi skulle få möjlighet att köpa så många fina unghästar. Vi har även fått in några med egen uppfödning. Det känns förstås väldigt bra att få ett sånt förtroende, säger Åke.

Hur vill du summera ditt första år som tränare i USA?
- Det har varit lite upp och ner. Vi har vunnit 63 lopp på 316 starter och kört in cirka 17 miljoner kronor. Drygt 30 tvååringar har kvalet in av de 40 som vi började med, men prispengarna kunde ha varit större. Säsongen började väldigt bra och jag fick snabbt ett besked om att vårt sätt att träna med intervaller i djup sand fungerade. Tvååringarna följde enkelt med i kvalloppen på The Meadowlands utan att jag körde för fullt. De kunde speeda i 1.10-tempo utan större problem. Det blev också flera segrar med tvååringarna i juli och den största kom med Centurion Atm i Peter Haughton. Men sen, redan i början av augusti, började flera hästar att tappa formen. De kändes trötta och sega i träningen och det var i stort sett bara dom äldre som gick bra. Det var förstås jobbigt när inte hästarna orkade och vi hittade inte orsaken. Nattsömnen var inte den bästa under den här perioden. Men nu har vi hittat problemet och åtgärdat det.

Kommer du att ändra på något i träningen?
- Nej, det blir i stort sett samma upplägg som förra vintern. Anledningen till att hästarna tappade formen berodde inte på att det var fel på träningen. Har hört att det är många som haft åsikter om vår träning, framför allt under den senare delen av året. Men jag är övertygad om att vi har tränat rätt. Möjligen kommer vi att lägga upp säsongen lite olika, kanske sparar vi några tvååringar till senare på säsongen. Vi får se.

Hur har det varit att komma in i det Nordamerikanska systemet?
- Väldigt mycket är annorlunda jämfört med Sverige. Men jag har haft god hjälp av Bernie (Norén), utan honom hade det inte funkat. Jag trodde nog inte att det var så mycket resande, det har blivit många hundra mil på motorvägarna i sommar. Men jag klagar inte, det var mycket resande i Sverige också. Vi har dock lärt oss en hel del och kommer att vara bättre förberedda till nästa år. Sedan har vi fått allt bättre personal och nu ser det verkligen bra ut.

Några ord om Sebastian K.?
- Han har ju varit otroligt bra i stort sett hela året med tre världsrekord och 675,000 USD intjänat. Han kändes väldigt fin senaste på The Meadowlands, lika bra som i somras när han slog rekorden. Därför valde jag att försvara ledningen när Maven och sedan Creatine kom upp utvändigt. Men ”Sebbe” gav upp lite inne på upploppet och det är bara att konstatera att han gjort sitt bästa för året. Han, liksom jag, ville ner till värmen i Florida. Vi kommer att jogga honom lite lätt i december och sedan börja träna för fullt igen efter 7 januari. Han ska tappas på sperma i början av året och lär komma igång lite senare nästa år.

Är ni igång och tränar unghästarna?
- Ja, alla är satta i vagn och det har fungerat väldigt bra. Tvååringarna får lite lugn jogging ett par dagar i veckan och resten av tiden i hagen. Själv har jag tagit lite semester under december, jag är med på gården varje dag, organiserar lite, men kör inga hästar. Det har varit ett rätt så tufft år med mycket jobb och jag behöver helt enkelt ta det lite lugnt och ladda batterierna.

Källa: svanstedtstable.com

Pennsylvania, USA den 22 oktober

Svanstedt tog trippel

Utvandrade travtränaren Åke Svanstedt bokförde sig för tre segrar när han på onsdagen gjorde en utflykt till Pennsylvania.

På onsdagen gjorde Åke Svanstedt resan från gården i New Jersey till Pocono Downs i Pennsylvania med fyra hästar och det resulterade i tre triumfer och en tredjeplats. Åke Svanstedt skötte själv tömmarna bakom samtliga vinnare som i tur och ordning var Blue Muse, Home Front och Demoiselle Hanover. Tredjeplatsen togs av Badix Hanover och prischeckarna som kvartetten sprang in uppgick sammanlagt till cirka 150 000 kronor.

Nu på lördag väntar supermötet mellan Åke Svanstedts stora stjärna Sebastian K. och svenskägde hårdingen Commander Crowe i New York. Att döma av Åke Svanstedts stallform ligger favoritskapet hos den förstnämnde.

Ola Johansson

Den 31 augusti

Svanstedt: "Sebastian K. mer löpsugen och alert nu"

Sebastian K. tog åttonde segern i nionde starten i år när han vann på nytt i USA i fredags. Därmed har stjärntravaren sprungit in fyra miljoner kronor under sitt första år i Nordamerika och det väntar flera penningstarka lopp under hösten. - Han var lite mer löpsugen och alert nu när han inte hade startat på fyra veckor, säger Åke Svanstedt.

Sebastian K. fortsätter att dominera bland den äldre eliten i Nordamerika och han såg kanonfin ut vid segern i fredags i Crawford Farms Open på Vernon Downs. Efter en blixtrande snabb start till ledningen kunde han sedan dämpa tempot och drog på för fullt till slut. Via en visslande avslutning efter 1.05,6 de sista 400 metrarna så landade Sebastian K. på nya banrekordet 1.10,2 över distansen 1609 meter med bilstart. Förstapriset var 770 000 kronor och därmed har den åttaåriga hingsten sprungit in fyra miljoner kronor hittills i år.

- Han är ju ruggigt snabb ut om man vill öppna med honom och jag tyckte att det var läge att öppna nu och få ledningen. Jag förstod att vi skulle få bestämma lite och hästen är bättre i ledningen då han löper ut på ett annat sätt i steget än när han går i ryggar. Tiden 1.10,2 var väl den långsammaste han har vunnit på här borta men det gick ruskigt fort sista 400. Han vann lätt med krafter kvar, säger Åke Svanstedt.
- Hästen var lite mer taggad nu när det hade gått längre tid mellan starterna. Det var ju drygt fyra veckor efter den förra starten och även om han inte blir ofräsch mellan loppen längre, så blir han mer löpsugen och mer alert om han får ett uppehåll på några veckor. Banan Vernon Downs, som ligger 5,5 timmar norrut med bil från gården i New Jersey, var verkligen trivsam och med ett jättefint underlag, fortsätter Åke.

Hur ser den fortsatta matchningen ut i år?
- Eventuellt blir det ett lopp i Indiana om tre veckor och sedan blir det Lexington. Han är även inbjuden till VM-loppet på Yonkers i oktober och där ska han vara med om hästen är frisk och fräsch. Sedan blir det Breeders Crown och säsongen avslutas med TVG-finalen den 29 november på Meadowlands med 500 000 dollar till vinnaren.

Har ni bestämt om det blir fortsatt tävling nästa år eller avel?
- Nej, vi ska inte ta något beslut om det förrän efter sista starten i november och se hur hästen känns då. Det är ett stuteri som har visat stort intresse och vill ha honom som avelshingst men ägarna tycker det är kul att tävla också. Så vi får se hur det blir, om hästen kan tävla på en bra nivå även nästa år så kanske det blir en säsong till, säger Svanstedt.

Michael Carlsson

New Jersey den 1 Augusti

Ingen hemlängtan för Svanstedt

Världsrekordet är slaget. Nu ska unghästscenen intas. Åke Svanstedt är redo för sin första Hambletonian-dag. Att Åke Svanstedt funnit sig tillrätta i USA är inte svårt att se. Humöret strålar ikapp med solen när han vandrar runt bland de många tillresta svenskarna på plats på sin träningscamp Legend Farm i det lilla samhället Wrightstown i New Jersey denna förmiddag två dagar före dagen D.

Egentligen är det märkligt med en hästgård i USA där nästan inte ett ord yppas på engelska. Men de 20-talet besökare som följt morgonens träning är samtliga svensktalande. Bland dessa finns Anders Ström, grundare av Unibet och en av de hästägare som satsat hårdast på Svanstedt sedan etableringen i USA. Centurion Atm hittades i lag med kompanjonen Marcus Lindgren och kan ge stallet den första klassiska årgångssegern i nya hemlandet. På lördagen tillhör tvååringen favoriterna i Peter Haughton Memorial.
- Han har motor och skalle och allting. När vi tränar på sandbanan märks vilka som har motor och inte. Den här har aldrig blivit trött i ett jobb på sandbanan, förklarar Svanstedt medan han leder runt talangen som redan i karriärens fjärde start ska tävla om ett förstapris på över en miljon kronor.

Sandträning för tvååringarna
Sandbanan var det. Vapnet som gjorde Åke Svanstedt till Sveriges dominerande tränare innan han beslutade sig för att flytta bopålarna. Men då handlade det om att utveckla äldre hästar. Att träna så unga förmågor på det krävande underlaget är något nytt, ett experiment som startat lovande.
- Det var absolut inget som jag hade planerat när vi kom hit. Vi började i januari med två stycken problemhästar som bara var halta och dåliga. Då körde vi dem på sandbanan, då blev de helt plötsligt bäst av alla. På en månad blev de bättre än alla andra. Då sa vi: Varför har vi inte kört med de andra för? Så gjorde vi det.

Varför har du inte velat göra det innan?
- Jag har trott att det varit för jobbigt. Men det är ju jobbigt i loppen också. Nu vet jag att de blir jäkligt starka och de har tagit loppen bra. Av allihop som har startat är det ingen som blivit ofräsch. Det är hellre att de bara känns starkare efteråt.

Blir det samma effekt på en tvååring som det blir på en äldre häst?
- Ja, det blir det.

Finns det någon annan som tränar tvååringar på det sättet så som du känner till?
- Nej, det tror jag inte.

"En helt annan häst"
Stallets galjonsfigur har däremot inte sett träningsbanan på en månad.
Efter det makalösa världsrekordet på 1.07,8 i slutet av juni har schemat varit tufft för Sebastian K. Lördagens start i finalen av John Cashman Jr. Memorial blir den fjärde på lika många veckor. Därför får tidernas snabbaste travare ladda batterierna i hagen. När Åke Svanstedt går fram för att klappa sin hjälte förklarar han hur hästen som tjänade 10,5 miljoner kronor under två säsonger i Europa kunnat höja sig ytterligare en nivå.
- I fjol fick vi behandla honom efter varje start, framförallt fick han problem med sina framknän. Det är helt borta nu, säger Svanstedt och berättar att förändringen började med ett veterinärbesök i vintras.
- Han fick träffa doktor Nolan, det är en gammal gubbe, han är över 70. Han höll på länge och klämde och kände och gick igenom hela hästen innan han hittade problem i en muskel i höger bak.
- Då behandlade han den muskeln på åtta ställen, från höftknölen bak mot svansroten. Efter det har hästen breddat med höger bakben helt perfekt, och då har han inte blivit dålig i framknäna heller.

Är det här ett problem som han kan ha dragits med i länge?
- Ja, det tror jag, för det gjorde han redan när jag fick honom, satte in höger bak. Men han har ändå varit rytmisk, han har bara sprungit olika med bakbenen. Det har gjort att jag alltid behövt ha vänsterstången på honom, men nu springer han utan stänger och helt rakt i vagnen.
Inte nog med det, miljöombytet tycks även ha varit bra för humöret.
- Han har blivit mycket starkare psykiskt. Det märks framförallt när han springer i ledningen. Förut har han bara sprungit och väntat på de andra. Så fort han kommit först så har han tittat bakåt. Nu bara tittar han framåt och kutar. Det är en helt annan häst.

Hur kommer det sig tror du?
- Det kan vara för att han bara lever med unghästar nu. Förut stod han med jämnåriga och det blev rivaliteter hela tiden. Det behöver han inte oroa sig för nu. Det märks även på att han aldrig slår i staketet i hagen som han kunde göra förut.

Saknar bara släkten
Och nog verkar även Sebastian K:s tränare ha funnit harmoni av flytten
västerut. Barnen har fått plats på dagis, ett husbygge är planerat och hustrun Sarah har precis fyllt på lagret med Kalles kaviar och grillkrydda.
- Det är väl släkten då, annars saknar jag ingenting här. Men det var samma sak när jag flyttade från Sundsvall, folk som sade att jag skulle sakna det. Varför skulle jag göra det? Då skulle jag väl aldrig flyttat. Jag tänker inte så, jag ser framåt istället, säger Åke Svanstedt innan han vandrar vidare för att välkomna den busslast med ytterligare ett 40-tal tillresta svenskar som just rullat in på gården.

Fakta:
Stall Svanstedt har hittills gjort 83 starter i Nordamerika och tagit 19 segrar.
Under fredag-lördag startar man 18 hästar på Meadowlands.
En av dessa är Doncango i huvudloppet Hambletonian, men här är kraven lågt ställda.

Pennsylvania, USA 28 Juni

Världsrekord av Sebastian K. - 1.07,7

Sebastian K. krossade världsrekordet alla kategorier i en makalös uppvisning. Han utklassade konkurrenterna och vann på den häpnadsväckande tiden 1.07,7/1609a på Pocono Downs. - Det är bland de största jag har varit med om i karriären. Sebastian K. är världens bästa häst, säger Åke Svanstedt.

Sebastian K. och Åke Svanstedts segertåg i USA fortsätter. Natten mot söndag svensk tid hade duon en hejdundrande uppvisning på tusenmetersbanan Pocono Downs i Pennsylvania. Från spår sju bakom startbilen öppnade Sebastian K. blixtsnabbt och flög till ledningen efter en bit. Han inledde med hiskeligt snabba 05,1 de första fyrahundra metrarna och drog sedan i ett mördande hårt tempo loppet igenom.

Sebastian K. gav aldrig konkurrenterna skuggan av en chans och in på upploppet ryckte Åke Svanstedt undan och körde för världsrekordet. Den svenskfödde åttaåringen kom i mål på 1.07,7/1609a vilket är en rejäl förbättring av det tidigare världsrekordet som Market Share hade på tusenmetersbana på 1.08,6.

”Körde för världsrekordet”
Ingen annan travare i världen har varit i närheten av den här tiden oavsett bantyp. Ett par hästar har tidigare sprungit världsrekord på milebana, 1.08,5, bland annat Giant Diablo.
- Jag började köra för världsrekordet redan åttahundra meter kvar för han kändes så bra då. Jag förstod att han skulle kunna slå världsrekordet för han var så fin senast och hade kunnat slå världsrekordet redan då om jag hade kört för det. Jag tyckte att det var läge för det idag. Det var en kanonfin bana och varmt och hästen var så fin. Alla förutsättningar var bra, säger Åke Svanstedt.

- Det är klart att det här är stort. Även om jag har vunnit många lopp där prissumman har varit högre tidigare så är det jättestort att köra världsrekord. Amerikanarna älskar att se bra prestationer och det smäller högt med världsrekord här borta.
- Det är bland det största jag har varit med om i karriären. Sebastian K. är världens bästa häst för det är inga duvungar han möter här. En sådan som Modern Family som var tvåa nu är en mycket bra häst, säger Svanstedt.

Kanada nästa
Tvåa i mål på behörigt avstånd blev Modern Family. Trea blev Arch Madness och fyra Market Share. Segern var värd cirka 330 000 kronor och det var Sebastian K.:s fjärde raka triumf i USA där han fortfarande är obesegrad.
- Hästen känns mycket bättre i år än mot förra året och har tagit loppen bra. Det har inte varit några komplikationer utan han har känts så fin hela tiden, säger Åke Svanstedt.

Nästa start för Sebastian K. blir i Kanada i försöken till Maple Leaf Trot som körs på Mohawk i Toronto.

Michael Carlsson