Hans G:s Krönika inför V86-onsdag:
Midsommarvecka med ”extra allt” för en Racing Lover.

Egentligen skulle jag ju göra sommaruppehåll med mina måndagsfunderingar, men efter att ha sett vad Solvalla bjuder på den här veckan så måste jag ju helt enkelt berätta att …

Det kan bli en förtrollande kväll på huvudstadsbanan på onsdag. En kväll som bjuder på V86 ”bara” från Solvalla och kanonsport rakt igenom. En ljummen onsdag kväll på Valla blir inte så mycket bättre än så här, tro mig. Det är ju dessutom jackpot på V86 …

Midsommarveckan börjar ju annars med V64 i kväll i Halmstad och fortsätter i morgon med en förhoppningsvis underbar sommarkväll i Visby innan Valla tar över på onsdag.

Midsommarhelgen är det ju mycket traditioner kring. Det är klart att Rättvik hade hoppats att få arrangera V75 på Midsommardagen, men så kommer det aldrig att bli.

V75 under midsommarhelgen är ju sedan länge intecknat av Kalmar som arrangerar veckans V75-tävlingar på söndag och alltid bjuder på en folkfest.

Rättvik kör som vanligt på lördag Midsommardagen och kommer som vanligt att bjuda på en härlig tävlingsdag med Grand Slam som är förstärkt med jackpot.

Jag har under flera år haft förmånen att få fira midsommar i Rättvik. Ni som inte upplevt det skall veta att det är underbart och mycket speciellt. Väderleksberoende såklart, men jag utgår från att det blir fint väder hela veckan, eller hur…

Tävlingarna under midsommarhelgen återkommer jag till på torsdag morgon då vi såklart skall titta närmare på framförallt Kalmars V75-omgång, men nu först en liten genomgång av Solvallas tävlingar på onsdag-

V86 med jackpot alltså. Här mina funderingar.

Avdelning 1: 2140 meter auto och fina ston bakom bilen. 9 Mellby Free hade åter otur i spårlottningen, men kommer med garanti ändå att bli svårslagen. Den här hästen står ju på gränsen till att kliva in i den absoluta eliten och då menar jag den ultraklass som Ina Scot och Queen L höll. Men det återstår att se. Normalt sett slår hon de här konkurrenterna alla dagar i veckan oavsett läget. Spårgynnade 1 El Fitzgerald och 2 Hevin Boko, båda två från Timo Nurmos träning, sannolikt värst emot favoriten.

Avdelning 2: Sprinterlopp och startbil igen. Ett V75-försök i lägsta divisionen och då vet Ni att det kan hända grejer. 2 Maximus M.M. hade tur i spårlottningen och eftersom Anders Eriksson får chansen i sulkyn är mitt vinnartips givet. Timo Nurmos skickar ut 2 Bottnas Fantom som räknas tidigt liksom 5 Eicas som denna gång får sällskap av Björn Goop.

Avdelning 3: Ett fyraåringslopp för gänget som ännu inte tjänat så mycket pengar. Ny skrällvarning utfärdas. 8 Awaited har vunnit två av tre starter och blir svårslagen även om läget bakom startbilen kan ställa till det. Bättre förutsättningar då för 2 Zorro Kronos från Svante Båths starka armada. Stefan Melander skickar ut 3 Headupdisplay och 7 Kid You Not, båda två fina hästar som kan överraska.

Avdelning 4: Kvällens sportsliga höjdare trots att bara sex hästar startar (4 Volnik du Kras redan struken). 3 Who's Who kan väl inte undgå att bli favorit, men jag tror att han kan få problem att slå italienaren 1 Voltaire Gifont som har gått två kanonlopp i Danmark och Sverige i stentuff konkurrens. Det här är ett lopp för den femåriga eliten, ett lopp för dom som skall göra upp om Solvallas Jubileumspokal i augusti. Alla sex kan vinna!

Avdelning 5: Ett vidöppet lopp för fyraåriga ston som ännu inte nått eliten. Öppet igen, men tipset till Nurmos 6 Hankypanky Peyton som verkar vara en häst av rätta sorten. Många lovande hästar i det här loppet som kan bjuda på en ny överraskning. Glöm inte bort till exempel finländaren 4 My Newt som tränas och körs av Tuomas Korvenoja. Den killen brukar ha ställt i ordning när han kommer till Solvalla.

Avdelning 6: Långt lopp. 2640 meter med tolv hästar utspridda på tre volter. 12 Reckless hade helst sett att loppet var ännu längre, men han har ändå chans att runda det här gänget från dubbla tillägg. Goop ombord som vanligt. Nurmos 9 Global Undecided som står 20 meter före Reckless är nog värst emot, men jag har förstås alltid gillat den där 1 Cesar F.C. som står 40 meter före favoriten. Inte omöjligt att Kaj Widell leder det här runtom.

Avdelning 7: Makalöst fina pengar att köra om i det här fyraåringsloppet där jag tycker att man fick lite dåligt betalt för prispengarna. Svante Båths 4 Attraversiamo har inte startat sedan han var heroisk tvåa i Kungapokalen bakom Campo Bahia, men sannolikt är han ändå överlägsen det här gänget. Det är ju Conny Lugauer som tränar och kör Campo Bahia och den gode Conny är förste utmanare här med sin 7 Admirer.

Avdelning 8: Sista avdelningen är ett försök till Diamantstoet. Femton hästar bakom startbilen och öppet är bara förnamnet. Jag nöjer mig med att peka på Peter Untersteiners 1 Vinci I.M. som har läget och är garanterad ett fint lopp. Varför inte leda det här runtom PU. Ett gott råd är att spara många streck till det här loppet. Det är nästan garanti på att det händer något oväntat. Om inte Untersteiner leder runtom, förstås …

Kul midsommarvecka väntar på oss. Jag återkommer med mina funderingar kring helgens tävlingar på torsdag morgon. Det såg tyvärr lite tunt ut i Kalmar, men visst går det att vinna pengar där också …

Ha en härlig och framgångsrik vecka önskar Er

Hans G.

Källa: www.atg.se/V86/tips/v86-med-hans-g

 

Hans G:s krönika inför V75 lördag...

Kungamöte i Boden när V75 avgörs i midnattssol

Här mina funderingar kring de sju V75-loppen:

Avdelning 1: Voltstart i den inledande avdelningen för den lägsta divisionen, 2140 meter. Robert Bergh har två hästar till start och sitter på leken. Robban väljer själv att köra 4 Macelleria som gör debut i hans regi och eftersom tränaren väljer att gå direkt ut på V75 så måste han vara nöjd med sitt nyförvärv. Macelleria är ett givet streck, men lika givet är det att sätta streck även för hans andra häst 1 Quito Lane som får Ove Ander Lindqvist ombord. Detta är hästen att slå i ledningen. Tredje strecket till 6 Canwin B.F. som garanterat är toppad till den här tävlingsdagen. Han är obesegrad i år och jagar sin fjärde raka seger. Dessutom är han gynnad av sitt springspår. Tre streck borde räcka långt i inledningen.

Avdelning 2: Ett av V75-omgångens lurigaste lopp, femton ston utspridda på tre volter. På mitt lilla grundsystem här nere plockar jag hästar från alla tre volterna och börjar med två hästar som står med dubbla tillägg. Både 14 Millie Millionaire och 15 Hope And Dreams kommer från starka prestationer utan att få vinna. Här möter dom lite sämre motstånd men har å andra sidan ett stort fält att runda och är beroende av att det blir ordentlig fart på loppet. På startvolten väljer jag 1 Forza Sting som alltid varit lovande men galopperat bort mycket pengar. Nu har polletten trillat ner och då har segrarna kommit. Forza Sting är hästen att hinna ikapp i ledningen. Fjärde strecket till 10 Lady Zappa som med Adielsson ombord kommer att öppna som en raket från sitt springspår på 20-volten. Det här känns dock som ett riktigt skrällopp.

Avdelning 3: Här handlar det om dryga tre varv och då vet Ni såklart att det passar 7 Mellby Club som handsken. Den här killen vet inte hur det känns att bli trött och uppgiften känns därför som skräddarsydd för honom. Kontio kan köra som han vill, men helst ser jag ett tidigt avancemang, han lär bli släppt till ledningen. De tidiga lirarna har torsdag morgon gjort 2 Coogan till klar favorit och han räknas givetvis också. En amerikansk import som gjorde det bra, senast på V75 över just lång distans. För min del släpper jag dock inte Mellby Club och rekommenderar att Ni spikar honom på alla kuponger, stora som små. Funderar Ni på ytterligare streck så handlar det om 5 Actual Star som gått bra i år för ny tränare, samt 8 Zorro Swing (fast senast med rubbet kvar) och såklart 10 Whipped Eggs

Avdelning 4: Kallblod och nya problem med femton hästar på två volter. Jag har haft lätt att tappa bort hästar i den här typen av lopp, men tycker att fyra streck borde räcka en bra bit. Låt mig börja med 4 Joker C.K. som denna gång får sällskap av Kihlström i sulkyn. Hästen är både startsnabb och travsäker och bommar knappast ledningen (om Kihlström vill!). Utvändigt har Jokern 5 Guli Rubin som har gått felfritt tre gånger i följd och då radat upp segrarna. Femtespåret är ingen höjdare men det kan gå. Från 20 meters tillägg får 15 Pave Faks och 11 Guli Storm plats även på lilla kupongen. Norrmannen Pave Faks får landets bästa kallblodskusk i sulkyn och är nog loppets första streck. Guli Storm med Adielsson ombord gick ett kanonlopp senast i Östersund och står på tur för en seger igen. Lurigt lopp, det är lätt att tappa bort någon kantboll som kan trilla in…

Avdelning 5: En fin Silverdivision där favoriterna lottats till startspår som kan ställa till det för dom. Jag tänker på 9 Shocking Superman och 10 Bucks To Burn som med bättre startspår hade låst det här loppet. Båda två är dock givna på alla kuponger. Superman var ju med i Östersunds stora lopp i lördags men straffade då ut sig direkt från start, han såg annars kanonfin ut, en underbar häst. Bucks To Burn gör det ju alltid bra och är loppets givna tipsetta. Jag kompletterar dom två med 12 Mr Golden Quick som ibland gör osannolika lopp och här kommer att ligga på rulle ända in på upploppet. Han spurt kan sedan bita bra. Dit även med 7 Nobel Amok som inte oväntat galopperade bort sig i lördags, men annars gjorde ett läckert intryck.

Top 7-rank: 10 – 9 – 12 – 7 – 6 – 3 – 2

Avdelning 6: Att spika en häst från spår tolv kan verka huvudlöst, men i det här fallet tycker jag att det är fullt befogat. 12 Fleet Admiral är en amerikansk import som i tre starter visat att han funnit sig tillrätta i sitt nya hemland. Kapacitetsmässigt är Amiralen troligen helt överlägsen det här gänget. Problemet är att han fortfarande känns som en oslipad diamant och mycket kan hända, speciellt från ett knepigt startspår. På en liten kupong känns det givet att spika honom, men skulle han inte fungera får man bra betalt vid gardering. Finländaren 1 Quite Special med Kontio ombord känns tidig vid gardering liksom fina stoet Qiao Q.L. som satt fast med rubbet kvar senast i Östersund. Sedan håller jag en speciell tumme för 7 Twinkle Kronos. Han har inte fungerat de två senaste starterna, men gissa om hemmasonen Petter Lundberg har laddat om inför det här loppet!

Avdelning 7: Norrbottens Stora Pris 2019 som jag tycker att sex hästar kan vinna, sannolikt bara två. Tipset lite färglöst till 4 Propulsion som alltså jagar sin fjärde raka seger i det här loppet. Det var inte den vanliga tanksen Propulsion som vi fick se i Elitloppet, lita på att han här kommer tillbaka revanschsugen. 5 Makethemark är såklart första utmanare och jag säger bara lycka till. För min del betalar jag dock inte för Norrbottens stolthet. Om Ni skulle få för Er att gardera Propulsion så tycker jag att hästar som 1 Milliondollarrhyme, 2 Muscke Hustle, 3 On Track Piraten och 7 Mindyourvalue W.F. är lika mycket värda en markering. Samtliga fyra är väldigt lite streckade och de tre sist nämnda närmast löjligt bortglömda. Dock räcker det säkert med ett streck – streck för Propulsion!

Grundsystem på 196 rader – 96 kronor
Avdelning 1: 1 – 6 – 4 ( 2 – 9 )
Avdelning 2: 14 – 15 – 1 – 10 ( 13 – 3 )
Avdelning 3: 7 Mellby Club, spik! ( 2 – 10 )
Avdelning 4: 15 – 4 – 5 – 11 ( 2 – 3 )
Avdelning 5: 10 – 9 – 12 – 7 ( 6 – 3 )
Avdelning 6: 12 Fleet Admiral, spik! ( 1 – 5 )
Avdelning 7: 4 Propulsion, spik! ( 5 – 7 )

Söndagen är sedan vikt för nya race. Galoppen på Bro Park levererar en kanondag, en av årets fyra-fem finaste tävlingsdagar inom galoppsporten i Sverige, start klockan 12.15. Sedan handlar det om Grand Slam och uttagningsloppen till långa E3 på Gävle med hela treåringseliten till start. Får inte missas!

Ha en underbar och lyckosam avslutning på veckan önskar Er

Hans G.

Källa: tillsammans.atg.se