Hans:s krönika 2018-02-15

Jackpot på Axevalla med 47 miljoner kronor i sjurättspotten

Ny intressant helg väntar med stor pott att spela om på Axevalla. Banan som ligger “utslängd” på västgötaslätten och som av flera skäl är en av mina favoritbanor i Sverige.

Jag skall inte trötta Er med varför, men låt mig helt enkelt säga att det händer alltid något kul på Axevalla. Man kan till exempel vinna pengar där och det är min absoluta målsättning att så skall ske (igen...) på lördag.

ATG beräknar att minst 47 friska miljoner kommer att ligga i sjurättspotten och det innebär att omsättningen åter passerar 100 miljoner kronor. Som vanligt när det är jackpot är det sju rätt som gäller.

Är det då idiotiskt att gardera två av omgångens absolut största favoriter? Det handlar om Axevallas nya stora stjärna, segermaskinen Southwind Feji i den sjätte avdelningen och av någon anledning Sambuca Knight i den femte avdelningen, veckans Top 7-lopp.

För min del rekommenderar jag att Ni garderar båda två och vad gäller Sambuca Knight spikar jag en annan häst i samma lopp...

Här mina funderingar om hur vi skall komma åt jackpotmiljonerna.

Avdelning 1: Det kommer att handla mycket om tränare Timo Nurmos på lördag. Läs gärna Micke Carlssons intressanta artikel här på ATG.se där Nurmos pratar om sina chanser. Det börjar redan här i den inledande Silverdivisionen där Nurmos skickar ut både 2 Global Satisfaction och 6 Linus Boy och Nurmos tror på chans för båda två. Linus är just nu favorit på strecken trots att han inte startat sedan slutet på november och Global Satisfaction har inte startat sedan han vann just den här dagen för ett år sedan! Jag streckar båda två, men första markeringen får 4 Trinity Lux som provar igen sedan han galopperade bort stora pengar senast i finalen på Solvalla. Dom andra två som dragit lite streck i det här loppet är 1 Ragamuffin och 8 Lincoln Lawyer, men har Ni råd med dom två är det lika bra att strecka alla nio hästarna. Det behöver inte vara fel!

Avdelning 2: Ston med 15 hästar på två volter, visst skriker det skräll om detta. Nurmos skickar ut 2 Mellby Euphoria som efter två raka vinster blev trött senast efter tungt lopp utvändigt om ledaren. Tränaren var ändå nöjd med vad hon gjorde och räknar med en bra prestation här. Euphoria är högklassigt härstammad och har fyra segrar på sex starter, hon måste streckas. På mitt lilla “grundsystem” här nere tar jag med även Untersteiners 10 Sunna Love som faktiskt får mitt första streck. Näst senast fick den här snygga blondinen spurta för sent i Kalmar och blev bara tvåa och senast förvånade hon med att galoppera från start. Springspår på lördag och minimal risk för att misstaget upprepas. Jag tror faktiskt att det kan räcka med två streck i detta lopp som annars riskerar att bli dyrt.

Avdelning 3: Lägsta klassen och långt lopp över 2640 meter där de två favoriterna 11 Arsenal och 12 Global Undecided fått de sämsta startspåren. Dom räknas givetvis ändå. Arsenal gjorde come-back efter kortare uppehåll senast på Åby och såg bättre ut än någonsin då han joggade till seger. Vad beträffar Global Undecided var tränare Nurmos nöjd med sin häst senast på Solvalla då fyraåringen mötte delar av fyraåringseliten (oplacerad). Hästen är gynnad av den långa distansen. Jag vill peka på ytterligare två hästar i det här loppet. 4 Ibelieveinamerica har vunnit imponerande sex av åtta starter hittills och kan vara något alldeles extra. han är också given liksom 8 Roofer som var med i det där fyraåringsloppet på Solvalla och då satt fast med gott om krafter kvar. Loppet är nog stängt på fyra streck även om jag var sugen även på 1 Earn N´Burn.

Avdelning 4: Lärlingslopp med 15 hästar bakom startbilen. Jag tar med fyra hästar även här. Roligast på strecken är Iris Palema som är osannolikt lite streckad trots att “alla” såg henne vinna på bra sätt senast på Åby. Segervant team bakom Iris, Linus Svensson och Pär Hedberg. Lite färglöst rekommenderar jag streck även för loppets tre favoriter. 1 Prosperous trodde var skulle bli en värsting, men han har stoppats av någon sjukdom. Lopp i kroppen nu, kanonläge och toppkusk ombord. Samma kan sägas om Castleman som skrällde senast på Åby. Denne Castleman räknar stallet som sin bästa chans på lördag och det räcker för mig. Fjärde strecket går till 11 Wingait Erik trots läget. Den här killen är obesegrad med toppkusken Henriette Larsen och måste med på alla kuponger. Det kanske räcker med dom fyra, men fyll gärna på om Ni har råd.

Avdelning 5: 4 Sambuca Knight har av de tidiga lirarna gjorts till omgångens näst största favorit och jag förstår ingenting. Visst höll han bra från ledningen senast i finalen på Solvalla, men gick ordentligt trött och det var bara en vecka sedan. Jag tror inte heller att den långa distansen är till favoritens fördel. Jag spikar emot och litar på Louie Brodde som har laddat batterierna efter den övertygande segern på Solvalla i slutet på januari. Den här stora hästen springer fortfarande med sparade växlar och borde vara gynnad av distansen. På mitt grundsystem här nere spikar jag Louie, men lita på att jag på ett större system även kommer att strecka Rafiki Fri som jag tror är mest gynnad av 2640 meter. Gissa vem som sista biten kommer susande längst ut på Axevallas långa upplopp! Är Ni inne på att gardera loppet ordentligt så glöm inte bort Peter G Normans duo 5 Comte de Pommeau och 10 Ryan Kronos, båda blir för lite streckade.

Top 7-rank: 9 – 7 – 5 – 10 – 4 – 1 – 2

Avdelning 6: Hemmahästen, Axevallas nya stora stjärna och segermaskin 13 Southwind Feji kommer arr bli brakfavorit här. ÄR brakfavorit, torsdag morgon streckad på närmare 80 procent av alla kuponger som lämnats in. 15 segrar på 17 starter talar sitt tydliga språk och givetvis kan denna underbara häst bara visa sig bäst igen, men...20 meters tillägg över sprinterdistans och ett stort fält att runda är ingen lek. När dessutom tränare Nurmos är riktigt uppåt på 1 Ile Saint Louis som är streckad på under tio procent så tycker jag att man måste“offra” två streck i loppet. Ile Saint Louis tar säkert hand om ledningen från sitt innerspår och då krävs det bara lite positionsproblem för favoriten för att det skall bli långt fram till ledaren. jag kommer iallafall att rekommendera veckans systemmakare att dubbla vårt system. Två streck kanske stänger loppet även om “ostreckade” (tre procent) 5 Charmante Amok såg läcker ut senast på Solvalla. Kihlström ombord på lördag!

Avdelning 7: Här kommer veckan idé, hästen som gör omgången riktigt intressant. Jag tror helt enkelt att Jorma Kontio vinner det här med 10 Eelis, som torsdag morgon är långt ifrån favorit. Det som talar emot min vinnare är såklart läget. Spår tio innebär spår i andra ledet bakom startbilen, men ryggen på startsnabba 3 Smokey Herman som gillar att sitta i ledningen behöver inte vara fel. Hittar Kontio en vettig position med Eelis tror jag att han rundar det här gänget och fullbordar tränare Nurmos fina dag. Norrmannen 7 Always On Time har gjorts till favorit av de tidiga lirarna och det är lätt att förstå. Femåringen kommer med fyra raka segrar och är både startsnabb och travsäker, han är en given markering om Ni garderar min vinnare. Glöm då inte heller 11 Demolition Man F som verkar bli bortglömd igen. Han lär också flyga lågt sista biten på det långa upploppet.

“Grundsystem” på 192 rader – 96 kronor
Avdelning 1: 4 – 2 – 6
Avdelning 2: 10 – 2
Avdelning 3: 4 – 12 – 11 – 8
Avdelning 4: 1 – 6 – 11 – 3
Avdelning 5: 9 Louie Brodde spik ( 7 – 5 )
Avdelning 6: 13 – 1
Avdelning 7: 10 Eelis spik (7 – 11)

Intressant helg väntar som sagt. Jag ber att få påminna om att det är jackpot även på söndag då Halmstad tar hand om Grand Slam. Det ligger runt sju miljoner kronor i åttarättspotten, man behöver alltså inte bli ensam om åtta rätt för att vinna stort...

För övrigt dubbel jackpot redan i kväll på V64 i Örebro. Vi racing lovers har aldrig tid att ha tråkigt.

Trevlig helg och tur på liret önskar Er

Hans G

Källa: atg.tillsammas.se

Välkommen och fynda bland vår fatlagrade Rom! Alltid låga priser: Vingrossen.com

Annons: Stöd vår sponsor Vingrossen.com