Hans G:s krönika 19 oktober

VM i V75 drar igång på lördag med chans att bli miljonär

Det är jackpot igen och 40 miljoner i sjurättspotten som lockar lite extra när Örebro bjuder på veckans V75-show. Det är dessutom premiär för V75-Mästaren där alla kan vara med för 96 kronor, 192 rader.

Jackpot även för någon vecka sedan i Skellefteå och även då 40 miljoner i sjurättspotten. Då fick ju två vinnare vardera drygt 20 miljoner kronor, grabbarna från Eskilstuna och Tommy Hansson från Hammarstrand.

Det underliga med omgången i Skellefteå var ju att den innehöll fem helt “normala” vinnare, men två superskrällar knäckte alla utom dom två som klarade blindskären. Jag har nu träffat och gratulerat båda lirarna som gjorde systemen.

Dom två har definitivt flera saker gemensamt, dom är båda två racing lovers som följer travet och spelar V75 varje vecka. Och dom fick sju rätt i Skellefteå med både skicklighet, tur och egna tankar om hur man bygger ett V75-system

Senast i tisdags hade jag ett mycket trevligt möte med Tommy i ett höstvackert Jämtland. En hederskille som satte sju rätt och blev mångmiljonär med ett sent inlämnat system som kostade 108 kronor.

Han hade dock precis som liraren i Eskilstuna en klar strategi med sitt spel. För Tommys del handlade det om att ta favoriterna i alla sju loppen och komplettera med ett par egna funderingar.

Favoriten Eva I.H. i den första avdelningen trodde Tommy var “klar”, men så upptäckte han den finska hästen som var efter Love You. Stark häst som passar på den krävande banan tänkte Tommy och kompletterade favoriten med jätteskrällen.

John Östman som kusk, han som brände med favoriten Eva I.H., har han alltid gillat och tog därför givetvis med Östmans samtliga styrningar den där lördagen. Och fick därmed med även den andra skrällen. Hur svårt kan det vara...

Skulle tro att både Östman och Ove A Lindqvist, en annan favoritkusk som vann sista avdelningen med Voulez Vous, kommer att få en glad överraskning när dom stöter på Tommy på någon bana framöver. Eller rättare sagt, jag vet!

För övrigt meddelar den gode Tommy Hansson att Stefan Söderqvist är en annan av hans favoritkuskar. Stefan kör tre V75-lopp i Örebro på lördag och enligt Tommy vinner han minst ett av dom. Lika bra att ta med alla tre, eller hur...

Trots att Nuncio åter finns med på V75 vill jag påstå att omgången är jättesvår. Strecklistan torsdag morgon visar såklart att Nuncio är (och kommer att bli) brakfavorit i den femte V75-avdelningen, men flera av de andra loppen har streckats väldigt märkligt av de tidiga lirarna.

Här mina funderingar om bästa vägen mot sju rätt på lördag.

Avdelning 1: Konstig storfavorit redan i den första avdelningen. Visst är 6 Mack Dragan en hedershäst som vann ett billigt lopp i sin come-back och visst har han en duktig kust och ett perfekt springspår, OBS voltstart. Men att för den sakens skull göra Mack Dragan till storfavorit begriper jag inte, han är bara en av flera här. Det här loppet kan bli dyrt om man inte har is i magen och inleder med att spika min vinnare, 4 Glenn Boko. Björn Goops fina fyraåring överraskade med att galoppera bort sig senast på Åby efter att ha värmt jättebra. På lördag börjar Glenn Boko från ett fjärdespår, men hästen utvändigt är redan struken så det finns gott om plats i volten, liten risk för galopp igen alltså. Det här bommar inte Goop! Litar Ni inte på min idé blir loppet dyrt. Mack Dragan måste i så fall med liksom formtoppade 1 Give Me Ten och min speciella favorit J.S. Apollo som är tidig trots att den här amatörhästen nu kliver upp i klass. Som sagt, spika Glenn Boko eller ta många.

Avdelning 2: Jättelurigt igen med 15 ston bakom startbilen. Peter Untersteiner dominerar loppet med fyra hästar till start. Den gode PU väljer att själv köra 1 Swish Lane från innerspår och hon har gjorts till storfavorit av de tidiga lirarna. Jag köper det lika lite som Mack Dragan i den första avdelningen. Swish Lane är verkligen bara en av flera i det här vidöppna loppet. För det första tror jag inte att favoriten tar ledningen trots sitt innerspår, min spetsfavorit här är 6 Feria De Mayo. För det andra tror jag mera på en annan häst från Untersteiner nämligen 7 Ilona Håleryd som för övrigt körs av Stefan Söderqvist. På min kupong streckar jag för säkerhets skull även Untersteiners två andra hästar, bortglömda 9 Makera (som har ett perfekt smygläge och körs av kuskfavorit, Henriette Larsen) och Going Diablo (körs av Johan Untersteiner som vinner med “allt” för dagen). Dit även med 10 Bula Bula Am, 11 Oceanic Clearance (som vi jagat länge) samt 15 Annabelle Dimanche som var fin fyra i skymundan senast i Sto-SM. Så är vi med god fart på väg in i den tredje avdelningen.

Avdelning 3: Mera normal streckfavorit i denna Bronsdivision. 7 M.T. Joinville verkar trivas tillsammans med Kontio och radar upp segrar. Prestationen senast i finalen på Solvalla var femstjärnig och trots ett lite trist sjundespår bakom bilen kan det bli en ny seger. M.T. Joinville är given på alla kuponger, men för min del krävs ytterligare ett par markeringar. Given är 4 Hades Håleryd. Untersteiner blåste till dom senast, invändigt på Åbys snikspår då hästen gjorde come-back. Hades såg lysande ut och borde haft nytta av loppet senast. Tråkiga lägen har 9 Tellmeastory och 12 Bålsta Palema, men det här är två topphästar som kan runda till seger ändå. Speciellt Bålsta är märkligt bortglömd av de tidiga lirarna (fem procent!). Och helt bortglömd torsdag morgon är min speciella luring 1 Marciano. Streckad på två procent tycker jag att Kolgjinis fyraåring är lika given på en V75-kupong som favoriten. Marciano är en slugger (ursäkta...), jag påminner om att han var helt överlägsen i ett V75-lopp under Derbyhelgen på Jägersro. Får Marciano ledningen från sitt innerspår är det nog god natt för dom andra Två procent...

Avdelning 4: Tolv finfina tvååringar bakom startbilen över sprinterdistans. Loppet heter Svampen och har över en halv miljon kronor till vinnare, lita på att det har laddats för det här loppet. Om inte min favorit 3 Activated med Goop ombord vinner det här kan i stort sett vad som helst hända. Garderar Ni favoriten är spårgynnade 1 Felicity Shagwell och 2 Global Welcome givna. För säkerhets skull dit även med den långväga gästen, den obesegrade tysken 4 Northern Charm som får Kontio ombord. Två som lyckats bra i Svampen tidigare är tränarna Pelle Nordström och Tomas Malmqvist. Det här året provar dom med 6 Önas Nougat respektive 10 Ajabaja. Fina hästar båda två, jag har sett dom, och båda två är behagligt lite streckade. Det brukar hända grejer i Svampen och det känns som att det kan hända något skruvat även i år. Chansspika favoriten Acivated som har en toppchans eller ta många hästar.

Avdelning 5: Fyra hästar kan vinna veckans Gulddivision. Det går inte att komma runt 1 Nuncio som sannolikt ledder det här från start till mål. Denne världsartist har lopp i kroppen och har såklart en toppchans att ta ledningen från sitt perfekta läge. Vem skall då utmana Nuncio? Med risk för att sitta där med dumstruten kommer jag som veckans spelläggare ändå att gardera favoriten eftersom vi får grymt bra betalt om han förlorar. Det här loppet är inte det viktigaste i Nuncios karriär utan ett led i uppbyggnaden inför storloppen i Frankrike om några månader. Dessutom stänger vi igen loppet på ytterligare maximalt tre streck. 4 Tobin Kronos kördes preparé av Kihlström bakom Readly Express senast på Solvalla. Räkna med en offensivare styrning av Kihlström på lördag. Dit även med unge Untersteiners 6 Day Or Night In som tävlat i tuffast tänkbara gäng under sommaren (Åbergs och Jubileumspokalen). Han såg underbar ut då han joggade hem ett billigt lopp i Kalmar senast. Kanske offrar vi lite med hjärtat ett “lyxstreck” även på 7 Spring Erom. Tänk om pensionären som är streckad på fyra procent slår av Nuncio...

Top 7-rank: 1 – 4 – 6 – 7 – 10 – 5 – 12

Avdelning 6: 8 Fairplay Pellini verkar bli favorit i loppet för lägsta klassen. Den här fyraåringen provade på hetluften på V75 i somras utan att utmärka sig speciellt. När han nu återkommer i högsta serien har han ett lopp i kroppen då han vann ett billigt lopp på Solvalla för två veckor sedan. Visserligen Adielsson ombord på lördag, men ett riktigt lurigt åttondespår bakom startbilen gör att vi måste ha med ett par hästar till. 3 Global Trader trodde jag mycket på i lördags då han visserligen fick ett tråkigt lopp utvändigt om ledaren men agerade segt, sämre än jag hade hoppats på. Global Trader får såklart en ny chans från sitt perfekta läge. Han streckas tidigt tillsammans med lika spårgynnade duon 1 Gina Di Quattro (tar ledningen) och 2 Västerbo Cheers (fast med allt kvar senast). Dit även med 9 Wingait Erik och vi glider in i den sista avdelningen med full fart.

Avdelning 7: En jättefin Silverdivision som kräver många streck avslutar kupongen. 6 Linus Boy som får Goop i sulkyn den här gången är något överraskande favorit på strecken torsdag morgon. Linus kan såklart vinna, han behåller sin fina form och skall streckas tidigt. Mitt första streck får dock Untersteiner med 8 Springover trots att får börja från ett minst sagt lurigt läge. Jag har förstås en känsla av att Untersteiner kommer att ladda direkt från sitt åttondespår trots den långa distansen och från ledningen är sedan Springover hästen att slå. Mycket streck av tidiga lirare har såklart även hästar som 7 Super Nice och 9 Aron Palema fått, båda har chans. Låt mig då peka på två hästar med lika bra chans som favoriterna nämligen finskan 4 Mountain Cleaver (streckad på endast tre procent trots Kihlström ombord!) och 10 Västerbo Exact. Den sist nämnde debuterar visserligen i Silver men kommer Ni ihåg vilket lopp han gick på V75 senast på Färjestad. Han är streckad på små sju procent torsdag morgon...

Örebros V75-show på lördag avnjuts för min del på hemmaplan innan oktober avslutas nästa vecka med dubbla V75-omgångar lördag-söndag. Klassisk Gulddivision på Jägersro med ärtsoppa på lördagen kombinerat med semifinaler till Breeders Crown på Solvalla under söndagen

Ha en härlig och framgångsrik helg önskar Er

Hans G

Källa: atg.tillsammans.se

Välkommen och fynda bland vår fatlagrade Rom! Alltid låga priser: Vingrossen.com

Stöd vår sponsor; handla öl, vin & sprit hos Vingrossen.com