Hans G:s krönika 2018-04-19

Topplopp på Umåker men stora favoriter på V75

Är det ”risk” för jackpot när V75 på lördag landar i Björkarnas stad på Umåker? Med risk menar jag såklart att det blir favoritbetonat på lördag och därmed ingen utdelning på fem rätt.

Umåker bjuder på en härlig V75-show där det vimlar av topphästar i loppen. Redan i första V75-avdelningen får vi en duell mellan tre femåringar av absolut toppklass, två av dom årsdebuterar, den tredje som har årsdebuten avklarad tror jag vinner…

I den första avdelningen borde man alltså sitta mycket säker med streck för de tre förhandsfavoriterna. I Gulddivisionen, V75 avdelning tre, klarar man sig vidare på två hästar och så har vi ju Månprinsen A.M. att luta oss mot i den femte avdelningen, det är klart att Månprinsen vinner igen.

Tre V75-avdelningar alltså lösta på sex kombinationer. Jag har dessutom hittat bra spikförslag i två av de återstående loppen och då förstår Ni såklart att ”risken” för att det inte blir någon utdelning på femmorna är uppenbar.

Grundtipset är alltså att ett antal jackpotmiljoner flyttas över till Olympiatravet på Åby nästa lördag. Men trav är trav och V75 som är världens bästa spel på hästar bjuder alltid på något oväntat.

Här mina funderingar kring lördagens V75-tävlingar.

Avdelning 1: Ett modigt och korrekt beslut att lägga det här loppet på V75-kupongen trots att bara sex hästar anmält sitt intresse. Tre av dom sex är av undantagsklass, ja säg gärna världsklass. Det tidiga lirarna har gjort 4 Diamanten till knapp favorit före 2 Makethemark och 6 Muscle Hustle. Faktum är att även den norska topphästen 1 Looking Superb dragit en del streck, men att han skulle blanda sig i det här har jag svårt att tro. Min vinnare är Makethemark som var underbar då han i årsdebuten lekande lätt visslade förbi en topphäst på upploppet (Canari Match). De två andra årsdebuterar men måste ändå såklart behandlas med respekt. Jag rekommenderar hängslen och livrem och alltså streck för alla tre. Vi lutar oss tillbaka och njuter av ett härligt travlopp.

Avdelning 2: Umepojken Marcus Lindgren som är tränare i Halmstad åker ”hem” med en kvartett hästar och tar med sig skåningen Christoffer Eriksson som kusk. En nätt liten resa på 200 mil. Lindgren har chans med två av sina hästar, bästa chansen här med Prosperous som är en fyraåring av bästa sorten. Gissa om den gode Marcus har sneglat på det här loppet en bra stund. Med tre lopp i kroppen kommer Prosperous laddad till Umeå. Senast åkte han dit mot en smygkörd topphäst (The Bucket List F) med gjorde ett kanonlopp i ledningen. Rätt distans och perfekt läge med ett så kallat springspår i voltstart gör att jag är ganska säker på att Prosperous leder det här loppet runtom. Just nu torsdag morgon är han bara knapp favorit och det gillar jag. Eftersom loppet i övrigt är vidöppet slår vi lugnt in den här spiken!

Avdelning 3: Elva hästar tar sista chansen att kvala in till Olympiatravet på Åby nästa vecka, men det är bara två av dom som är intressanta, och det är bara dom två som kan vinna på lördag. 2 Digital Ink såg helt underbar ut senast på Romme, men kunde då inte försvara sig mot bland annat On Track Piraten. På lördag sitter Inken åter i ledningen på två steg och är sedan hästen att slå. Digital Ink är given på alla kuponger, men min första markering får 6 Crusado Dela Noche som årsdebuterade i samma lopp i Dalarna och såg minst lika fin ut som klart slagen fyra. Han kördes då ren preparé, Ulf Ohlsson var måttligt intresserad av att tävla. Räkna med ett helt annat upplägg på lördag! Dom övriga nio hästarna får ursäkta, dom tävlar om placeringarna bakom de två favoriterna.

Avdelning 4: Här dyker Marcus Lindgrens andra chans upp. 3 Hierro Boko är en jättefin häst som dessutom hade tur i spårlottningen, han är given på alla kuponger. Före honom streckar jag dock både 1 Valour Kronos och 7 Digital Performer som båda kommer från kanonprestationer på Solvalla. Svårt att inte gilla de här hästarna och jag noterar att Digital Performer på lördag dessutom förstärks med Ulf Ohlsson i sulkyn. På mitt ”grundsystem” för en knapp hundralapp här nere har jag råd med streck även för loppets riktiga joker 11 Mr Golden Quick som visserligen lite överraskande åkte dit senast, men garanterat kommer tokladdad till den här uppgiften. Hästen är dessutom trivsamt bortglömd av de tidiga lirarna.

Avdelning 5: Ser till min belåtenhet att många spekulerar i att Månprinsen A.M. skall förlora det här. Det har visserligen inte de tidiga lirarna brytt sig om. Månprinsen är torsdag morgon veckans största V75-favorit trots att han här möter ungefär samma motstånd som han kommer att stöta på i Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen om några veckor. Visst är 1 Tekno Odin (med Ulf Ohlsson ombord på lördag!) bra och dessutom kraftigt spårgynnad. Och visst är 4 Lome Brage en toppsprinter som på lördag dessutom är intressant kuskförstärkt med Adielsson, men…Hur skall dom bära sig åt för att slå den Månprinsen som de senaste starterna sett bättre ut än någonsin och fullkomligt bollat med konkurrenterna. Distansen må vara i kortaste laget för vår kallblodskung, men det här vinner han ändå. Spik!

Top 7-rank: 5 – 1 – 4 – 3 – 11 – 9 – 2

Avdelning 6: De två avslutande avdelningar på lördag bjuder på läcker travsport. Det börjar med en Bronsdivsion där 7 Disco Volante tyvärr gjorts till tung favorit av de tidiga lirarna. Tyvärr säger jag eftersom jag tror att han ”bara” vinner det här. Visserligen har han ett spår långt ut bakom startbilen och snabba hästar invändigt, men jag tror helt enkelt att Disco Volante är ett nummer för stor för det här gänget. Är Ni inne på att gardera favoriten som dragit onödigt många streck finns det gott om hästar att välja mellan. 2 Erik Sting är tidig liksom 5 Västerbo Grosbois, 6 National Prince och 8 Knifetown Winner. De tre sist nämnda är närmast löjligt lite streckade torsdag morgon, långt under tio procent på alla tre. Den riktiga susaren som välter ”allt” är 10 Marciano, en topphäst som senast fungerade jättebra i sin nya norrländska miljö.

Avdelning 7: Om jag tycker att den första V75-avdelningen är omgångens sportsliga höjdare så är det här loppet inte mycket sämre. Jag streckar åtta hästar på mitt grundsystem här nere och är ändå inte säker på att vinnaren finns bland de åtta. Har Ni råd så helgardera det här loppet. 5 Qahar Q.C. har gjorts till tidig favorit och det är klart att denna tanks är gynnad av både sitt läge och den långa distansen. Han är dock långt ifrån min första markering. I tur och ordning streckar jag det här gänget före favoriten: 4 Linus Boy, sen lucka senast, toppkusk ombord på lördag, 8 Angle Of Attack, blixtsnabb från start, loppets spetsfavorit, 9 Ola Montana, perfekt smygläge och bra vid seger senast i årsdebuten (vann) och såklart 2 Michelangelo Ås om han skulle råka ha en bra dag.

Grundsystem på 192 rader – 96 kronor
Avdelning 1: 2 – 4 – 6
Avdelning 2: 7 Prosperous spik ( 5 – 4 )
Avdelning 3: 6 – 2
Avdelning 4: 1 – 7 – 3 – 11
Avdelning 5: 5 Månprinsen A.M. spik ( 1 – 4 )
Avdelning 6: 7 Disco Volante spik ( 2 – 6 )
Avdelning 7: 4 – 8 – 9 – 2 – 5 – 7 – 12 – 6

Lyckliga Ni som kan se fram mot att vara på plats på Umåker på lördag. Vi andra följer såklart dramatiken på annnat sätt, själv kommer jag att se loppen från ett kul ATG-ombud i centrala Stockholm.

Ha en härlig och lyckosam helg önskar Er

Hans G

Källa: tillsammas.atg.se