Hans G:s krönika 9 dec.

V75 med skorna på och dubbla open stretch gäller på lördag

Många saker att ta hänsyn till när vi skall norpa åt oss några av lördagens V75-miljoner på Åby.

Alla vet ju vid det här laget att barfotakörning är förbjudet i Sverige mellan den 1 december och den 28 februari 2018. Det borde ju göra det enklare för en racing lover, men problemet kvarstår ju för topphästar som alltid tävlar barfota. Hur fungerar dom med skor?

Vädret är en annan faktor att ta hänsyn till, speciellt som nya oväder är på gång in över västkusten. Och så Åbys upplopp med dubbla open stretch, alltså två lediga invändiga spår sista 200 meterna. Många gillar det, personligen har jag fortfarande lite svårt för det...

Lördagens V75-omgång på Åby känns annars som en uppladdning inför det fyrverkeri av V75-omgångar som inleds i Gävle nästa lördag den 16 december. Från och med den V75-omgången sparas alla jackpotpengar till superjacken i Örebro på Nyårsafton.

Innan dess handlar det om V75 på Axevalla den 23 december, Umeå på Juldagen, V75-finaler på Solvalla Annandag Jul och sedan i rask följd Bjerke den 27 december, Uleåborg (Finland) den 28 december, Momarken (Norge) den 29 december och Halmstad lördagen den 30 december.

Det låter mäktigt, men det fungerade och var kul förra året, så varför skulle det inte fungera i år.

Men första alltså till Mölndal och Åby på lördag. Denna bana som kommer att se ut som en byggarbetsplats ända in på 2019 när Åbys nya konferens-och hotellbyggnad skall invigas. Mäktig förändring som en ganska nedsliten bana genomgått på bara ett par år. Bra gjort!

Här mina funderingar om hur det kommer att gå på lördag. Eftersom flera har framfört önskemål om att jag skall avsluta med ett “grundsystem” för 96 kronor så gör jag väl det...

Avdelning 1: Min första tanke när startlistorna publicerades i söndags kväll var att det nu måste vara dags för 3 Wingait Erik. Han satt fast med gott om krafter kvar i finalen på Solvalla i slutet på november och spurtade sedan efter sen lucka som ett spjut över upploppet senast på Jägersro. På lördag har Wingait Erik ett perfekt läge, spår tre är bra i voltstart, och dessutom passande lång distans. Jag tror helt enkelt att Stefan Persson vinner det här med Wingait Erik! Det är klart att man blir lite bakrädd när 1 Global Trader fick innerspår och dessutom åter har Kihlström i sulkyn. Global Trader är tidig om Ni inte litar på min vinnare, men då är 5 Bound Of Glory lika given. Han är kraftigt distansgynnad. Bland dom som glömts bort av de tidiga lirarna vill jag även nämna fina 7 Minnestads El Paso och 11 Rhesos Face (som är streckade på fyra-fem procent).

Avdelning 2: Ett olösligt lopp för ston i låg klass, femton hästar på två volter, sju plus åtta hästar. Favorit på strecken blir säkert Jorma Kontio med 1 Ile De Louis som har gjort det jättebra i tre starter under hösten. Det började med två segrar i enkel omgivning innan hon senast föll med flaggan i topp (tvåa). Favoriten verkar travsäker och är startsnabb, hon är hästen att slå i ledningen och hon får första strecket. För min del hittar jag två hästar med 20 meters tillägg som är lika givna på min kupong. 13 Ulriika Highness kommer från Lasse Brindeborgs lilla men formstarka stall, hon körs av toppkusk och har dessutom ett så kallat springspår (spår sex på tilläggsvolten). Frågan är om inte Ulriika rentav får mitt första streck. Tredje markeringen på lilla systemet till 11 Delicious Grim som håller sin fina V75-form. Här handlar det om minst tre streck, men har Ni råd så helgardera, ta med alla femton hästarna!

Avdelning 3: Bara åtta hästar i Guld och bara tre kan vinna, kanske bara en. Jag tänker såklart på 2 Västerboonthenews som ser bättre och bättre ut för varje start och åter kommer att bli omgångens största favorit. Senast joggade han närmast till seger i Gulddivisonen på Jägersro. Västerbo är startsnabb och vet inte hur man galopperar. Han har åter Kihlström ombord varför det är sannolikt att han åter leder från start till mål. Vem skall utmana favoriten? Norrmannen Vidar Hop som är en toppkusk kommer säkert att göra ett försök från start med B.B.S. Sugarlight men blir det för tufft så släpper Kihlström såklart ledningen och slår dom invändigt till slut via open stretch. Hur svårt kan det vara? Den tredje med chans är 6 Nadal Broline som är en häst som räknas i alla sammanhang och givetvis även här. Har Västerboonthenews en dålig dag får man väldigt bra betalt för både Nadal Broline och B.B.S. Sugerlight. Dom andra får nog svårt...

Avdelning 4: Nytt lopp för ston, nu i lite högre klass och här är det enklare. Jag har kommit rätt på det med fina 4 Kash Brodda som verkligen hittat stilen och ståtar med fyra raka segrar. Jag spikade och älskade henne förra gången då hon lekte med en fin häst som Stella Newman trots att Peter Untersteiner valde ett tufft upplägg med henne. Spår fyra bakom startbilen är perfekt och den här gången hittar jag ingen som offrar sig och toksvarar ledningen. Kash Bdodda har en toppchans att leda det här runtom. Hon lär dock bli storfavorit och när man tittar på den tidiga strecklistan torsdag morgon blir man såklart sugen på mer eller mindre ostreckade hästar som 8 Darling Hornline (hon är bra!) och lilla 10 Silver Annie som denna gång åter får toppkusk i sulkyn (Annie gick jättebra med ägaren ombord senast och var nära att tokskrälla). Bästa budet är nog ändå att spika Kash Brodda!

Avdelning 5: Top 7 med stor Rollerpot, en ensam vinnare med sju rätt sopar hem runt 2,5 miljoner kronor. Det är åter lägsta klassen som får ansvaret för V75 avdelning fem och därmed Top 7. Favorit blir nog Peter Untersteiner med 3 Pastor Power som har ett perfekt läge bakom startbilen och håller jämn fin form. Normalt en bra chans. Jag vill dock inte släppa en häst som 5 Mr Magnifique som inte alls fått till det vid två raka starter på V75 (otur med startspår och därmed ingen tur med positionerna). Bra läge här gör att Mr Magnifique är ett givet streck. Tidig för mig är även 11 Tentacles som Kihlström körde preparé med senast och alltså hade sparat i mål. Förhoppningsvis släpper Örjan handbromsen på lördag. Slutligen min speciella luring som sannolikt blir helt bortglömd på strecken – Olle Rols!. Trots det “omöjliga” läget kommer jag att spika Olle på en egen liten kupong – han är bra, jag lovar.

Top 7-rank: 12 – 11 – 3 – 5 – 8 – 2 – 4

Avdelning 6: Tränare Timo Nurmos håller fyraåringen 3 Global Trust högt och då är det väl bara att ställa in sig i ledet. Nurmos har liksom lite att jämföra med i stallet. Både Global Trust och 1 Sambuca Knight har perfekta lägen i detta sprinterlopp och båda dom är givna på alla kuponger. Det tycker jag även att 7 Masterglide är. Senast öppnade den här fina hästen genom ljudvallen från start för att få ledningen och det slutade med galopp. Han såg fin annars och måste med här, endast streckad på runt tio procent. Kom ihåg att tränare Roger Walmann har full snurr på stallet. Här skickar han ut  lite bortglömda 5 Forecast som också har chans liksom 6 Carmine Am och 8 Global Takeover som båda kommer från fina segrar. Synd att 12 Rajah Press fick ett iskallt läge. En enprocentare som hade kunnat vara tokskrällen i det här loppet. Och det kan gå trots spår tolv...

Avdelning 7: Senast tyckte jag att 1 Angle Of Attack som omgångens största favorit var för stor favorit och rekommenderade gardering. Ni vet hur det gick, eller hur. Angle Of Attack tog ledningen efter en stenhård öppning men vann ändå med en gäspning. På lördag får Angle Of Attack börja från innerspår och någon annan taktik än full fart mot ledningen igen finns inte. Givetvis har Robban Bergh bra chans igen med sin fina femåring. Nu handlar det dock om fullvuxen distans på lördag, 2640 meter och med en dåres envishet rekommenderar jag gardering igen. 5 Heartbreaker V.S. var kanonfin senast då han gjorde come-back på för kort distans. Ett varv längre på lördag gynnar honom och det gäller även för fina hästar som 6 Springover och dansken 7 Frozen. Fyra streck på min kupong och har Ni råd med en till så heter hon 10 Nancy America som är löjligt bortglömd torsdag morgon (sex sju procent).

Här mitt grundsystem så att Ni har något att utgå från:

Avdelning 1: 3 Wingait Erik spik (1 – 5)

Avdelning 2: 13 Ulrika Highness - 1 Ile Saint Louis – 11 Delicious Grim

Avdelning 3: 2 Västerboonthenews spik (6 – 5)

Avdelning 4. 4 Kash Brodda spik (8 – 10)

Avdelning 5: 12 – 11 – 3 – 5

Avdelning 6: 3 – 7 – 1 – 5

Avdelning 7: 1 – 5 – 6 – 7

192 rader – 96 kronor

Även om jag kommer att följa V75-showen från Stockholm (det är ju final i VM i V75) så hoppas jag på fint väder på västkusten, allt blir så mycket roligare då.

Ha en underbar och lyckosam helg önskar Er

Hans G

Källa: atg.tillsammans.se 

Välkommen och fynda bland vår fatlagrade Rom! Alltid låga priser: Vingrossen.com

Stöd vår sponsor; handla öl, vin & sprit hos Vingrossen.com