Hans G:s krönika 2018-12-07

Het V75-lördag med minst 48 miljoner i sjurätttspotten

Hett på liret men kallt om öronen lär det bli på Bergsåker upp i Sundsvall på lördag. Det snackas om någon eller några minusgrader och nederbörd, eventuellt regn (!) i morgon fredag.

Räkna alltså med tuffa förhållanden när lördagens jackpotmiljoner skall fördelas. Barfotaförbud vet alla om, men nu tillkommer att många hästar kommer att tävla med brodd (grepp) i skorna för att klara av en hårdfrusen bana med ett ytlager av grus.

Trots två blytunga favoriter handlar det om en lurig omgång, inte enbart för att väderleken kan ställa till det. Innan Ni börjar fundera på att köpa en andel i vårt V75-system skall Ni såklart få mina funderingar inför lördagen.

Men först några rader om V86 som fortsätter att leverera höga utdelningar. Igår var värdet efter fem avdelningar och två klockrena favoritsegrar knappt femhundra kronor. Bara några minuter senare var värdet på åtta rätt drygt 900.000 kronor!

Storfavoriten Short In Cash totalsvek i den sjätte avdelningen och bäddade för kvällens största överraskning och efter oväntade (men gripbara!) vinnare i de två avslutande avdelningarna fanns det bara kvar sex system med åtta rätt. Nästan otroligt…

Jag har koll på de nyblivna miljonärerna och har kontaktat och gratulerat ett par av dom. Ett system var inlämnat i Danmark. I övrigt finns det en väl känd mellansvensk lirare bakom två av systemen, två skåningar som känner varandra väl satte också alla rätt och det sjätte landade hos ett kompisgäng i Skövde.

Att det handlar om små marginaler mellan succé och fiasko fick vi ytterligare ett bevis på igår. På V75 i lördags var Master Hill, en av lördagens stora snackhästar och storfavoriter, som Ni minns en stor besvikelse. Nu är det bekräftat att Master Hill kom hem med en rejäl halsinfektion.

Likadant igår då favoriten Moses i sista avdelningen tog ledningen direkt och satt på leken när det tog tvärslut vid ingången till upploppet. Det visade sig att ett sulkyhjul hade gått sönder mitt under loppet. Örjan Kihlström körde på fälgen sista delen av loppet, såklart förödande.

Hur skall man kunna räkna på sådant? Det krävs tur och skicklighet för att vinna på trav!

Nu då till lördagens tävlingar på Bergsåker. Torsdag morgon finns det inga orosmoln vad gäller lördagens två storfavoriter Zenit Brick och Månprinsen A.M. Då är det inte speciellt seriöst att spekulera i att någon av dom två skall förlora, men det är inget snack om att det kan bli bra betalt på sju rätt ändå!

Här mina funderingar:

Avdelning 1: En Bronsdivision över lång distans där de bästa hästarna fått dåliga lägen. På mitt lilla ”grundsystem” här nere nöjer jag mig med två streck men ser ytterligare fem-sex hästar som kan vinna. Tipset till favoriten 10 Volocity De Vie som med sin styrka är som klippt och skuren för den här uppgiften. Han är van att tävla med skor och vann övertygande med krafter kvar senast i Eskilstuna då han återkom efter kortare uppehåll. Given är också 8 Doctor Doxey Zenz som garanterat är matchad för den här uppgiften. Doctorn hade dock otur i spårlottninen liksom fina hästar som 9 Minnestads El Paso. 11 Importedfrmdetroit och 12 Output Pressure, som samtliga har chans. Observera att det handlar om voltstart!

Avdelning 2: Ett öppet lopp för lägsta klassen där jag på mitt lilla system chansspikar mig ur problemen. Visserligen har 4 Tsar Brodde gjorts till onödigt stor favorit av de tidiga lirarna, men han är ändå den givna tipsettan. Tsaren verkar urstark och borde passa på lördagens underlag. De två senaste starterna har resulterat i två lätta segrar. Duktig kusk har gjort jobbet vid segrarna men Örjan Kihlström som sköter styrningen på lördag är inte så dum han heller. Det vimlar av motbud om man sätter igång att gardera. Ville Karhulahti har börjat sin tränarkarriär bra, men saknar fortfarande en tränarseger på V75. Den kan komma här genom 6 Budets Lasse. Andra som är tidiga är 1 Avantis Red Witch (garanterat matchad för detta lopp!), 7 Our Soleado (jag gillar kusken och tränaren), samt bortlottade 12 Mellby Goofy. Här handlar det om en eller många.

Avdelning 3: Det kan givetvis skrivas mycket om denna Gulddivision, men låt mig i alla enkelhet konstatera att favoriten 3 Zenit Brick står med alla benen i mål. Finske toppkusken Mika Forss behöver inte fundera så mycket på taktiken. Zenit Brick blir tidigt släppt till ledningen och sedan borde resten vara en formalitet. Med all respekt för 10 On Track Piraten! Det är ju Piratens årstid och Oskar J Andersson som får chansen i sulkyn den här gången har säkert inte gett upp på förhand. Men - det här vinner Zenit Brick!

Avdelning 4: Inte mycket att säga om det här heller. Det handlar om ett kallblodslopp med 15 hästar på tre volter. Det hade kunnat vara hur intressant som helst ur spelsynpunkt, men nu råkar den där Månprinsen finnas i gänget med 40 meters tillägg och det är solklart att den här underbara hästen normalt vinner detta. Det är givetvis fritt fram att spekulera i att han skulle förlora, ”allt” kan hända i ett travlopp och det är ruggigt bra betalt om Månprinsen skulle ha en dålig dag eller något annat hända. Favoriten är streckad på närmare 80 procent, andrahandsfavoriten 8 Fender på åtta procent och det lära vara ännu större skillnad på lördag. Loppets joker är ostreckade norrmannen 10 Valle Mattis som får Kihlström ombord. Jag spikar dock Månprinsen, lutar mig tillbaka och inväntar nästa lopp.

Avdelning 5: Här börjar de riktiga problemen. Det känns som att 8-10 hästar kan vinna detta lopp, jag nöjer mig med fyra markeringar på grundsystemet. Tipset till Robban Berghs 2 Yrr som har läge för att ta ledningen. Yrr vann övertygande i senaste starten med skor på fötterna. Från samma stall och med lika bra läge bakom startbilen kommer 3 Ramon Dekkers som får Kihlström ombord på lördag. Han måste med på alla kuponger liksom hemmahästen 4 Scarpetta som haft fin form länge och trivs med kusken (som jag gillar skarpt!). Scarpetta visade prov på sin vinnargnista senast då han avgjorde en tät slutstrid. Fjärde strecket till 9 Global Undecided som efter två misslyckade V75-starter återkommer efter uppehåll och såklart är svårbedömd. Spara inte på strecken, det här känns lurigt.

Top 7-rank: 2 – 3 – 4 - 9 – 5 – 7 – 6

Avdelning 6: Svårt igen, 15 ston på tre volter. Jag streckar åtta hästar (!) på lilla systemet men är ändå inte säker på att vinnaren finns med, nästan hela gänget har chans. Här min rank av mina åtta streck. 13 Mrs Lindy (vann tuffare motstånd, håller formen), 11 Comewithaflash) (läckert läge, snabb start, smyger sedan), 2 Walkie Talkie (fast med rubbet kvar senast på Solvalla, dock struken inför detta lopp), 10 Rita C.D. (springspår på tilläggsvolten, vunnit på V75 tidigare, nu med tre lopp i kroppen efter vila), 9 Sheila Laday (kämpat i årgångstoppen, kommer från formstall), 12 Vaness F.B. (kommer från seger, Kihlström i sulkyn för första gången), 1 Selma Töll (tar ledningen, men släpper nu, farlig med lucka till slut), samt 7 Miss Golden Quick (saknar V75-meriter men måste streckas på kusken). Som sagt, snåla inte med strecken!

Avdelning 7: Fin avslutning, en Silverdivision. 6 Weekend Fun dyker upp på V75 igen och måste streckas. En häst som säkert siktat på detta och dessutom vinner varannan start måste få vinnartipset. På lördag dessutom med bra läge bakom startbilen och Kontio ombord. 9 Disco Volante har åter haft otur i spårlottningen, men visade å andra sidan senast att han går lika bra bakifrån, han måste med. Det handlar om ett sprinterlopp och då tittar jag alltid efter vem som tar ledningen och spetsade detta lopp gjorde 4 Magnifik Brodde redan i söndags kväll. Den här killen kan bli svårfångad (till låg procent!). Loppet innehåller ytterligare ett antal profilhästar som till exempel 10 Nobel Amok och 11 Erik Sting. Båda dessa har dock fått så svåra lägen att jag tycker att man kan avstå dom på lördag.

Grundsystem på 192 rader – 96 kronor
Avdelning 1: 10 – 8 ( 12 – 9 )
Avdelning 2: 4 Tsar Brodde, spik! ( 6 – 7 )
Avdelning 3: 3 Zenit Brick, spik! (10 – 4 )
Avdelning 4: 12 Månprinsen A.M., spik! ( 10 – 8 )
Avdelning 5: 2 – 3 – 4 – 9 (5 – 7 )
Avdelning 6: 13 – 11 – 2 – 10 – 9 – 12 – 1 – 7 ( 6 – 15 )
Avdelning 7: 6 – 9 – 4 ( 11 – 10)

Eftersom det är jackpot på lördag har jag aktiverat ett andelssystem där andelarna kostar 100 kronor. Andelarna finns att köpa från och med i eftermiddag klockan 17.00, först till kvarn, på lördag är det vår tur…

Gå med i laget här

Ha en härlig och framgångsrik avslutning på veckan önskar Er

Hans G

Källa: tillsammans.atg.se