Hans G:s krönika 2018-06-14

Minst 44 miljoner i sjurättspotten lördag kväll i Boden

Bland flera kul uppdrag jag nuförtiden ägnar mig åt är att ringa upp glada vinnare för att framföra ATG:s (och mina) gratulationer. Efter V86 igår kväll ringde jag ett ”annorlunda” samtal.

Har Ni inte läst om det tidigare så var det ju så att det efter sju avdelningar på V86 fanns kvar endast ett system kvar med chans till åtta rätt. En lirare som spelat för 360 kronor. Han satt kvar med två streck i den sista avdelningen, favoriten Bear Hope och jätteskrällen Quite Wish (med Jepson ombord…).

Resultatet är både sorgligt och smått otroligt. Bear Hope spurtade som ett spjut över upploppet, men åkte dit med en nos mot andrahandsfavoriten Gear Extension som fått bestämma i ledningen. Bear Hope var först metern efter mål. Dagens man Jepson var för övrigt trea med sättesusaren Quite Wish…

Killen gillade Carl Johan Jepson som han alltid streckar. För 360 kronor hade han till exempel spikat Jepson med ”nollprocentaren” Julia Pellini…

När jag ringde liraren hade han ännu inte sett loppen, han hade precis kommit hem och kollat in att han fått in drygt 115.000 kronor på kontot. Han tyckte att det var kul att jag ringde, men frågade (försynt…) om jag ringde alla som vunnit över 100.000 kronor.

Och så frågade han förstås hur det gick till i den sista avdelningen där han åkte dit. Var någon av hans hästar nära?

Du får kolla själv, sa jag, och rekommenderade att han satt ner när han såg reprisen…

Killen var/är en riktig racing lover som gillade att spela på hästarna. Han har varit med ett tag och tog faktiskt målfotoförlusten med en klackspark. Hade han blivit miljonär igår kväll hade han köpt ett par travhästar för pengarna. Sa´ han i alla fall…

Självklart är denne lirare med och provar igen på lördag då Boden levererar sin numera traditionella midnattsshow med V75-start klockan halv nio på kvällen. Sista V75-avdelningen i mål strax före klockan elva.

Undrar om jag får ringa ett sent samtal till just Dig på lördag…

Här mina funderingar om hur vi skall koma åt en bit av kakan.

Avdelning 1: Det är klart att man kan spekulera i hur 4 Very Kronos skall förlora det här, men för min del hoppar jag inte på det tåget. Very Kronos är en fyraåring som är född till stjärna – och som han har levererat. Påminner om att han vunnit sju av tio lopp och att han vann sitt kvalificeringslopp till treåringarna största lopp Kriteriet för att sedan busa bort sig och galoppera bakom startbilen i finalen. Vi pratar alltså om en kanon som kommer till denna uppgift med två lopp i kroppen, som resulterat i två lätta segrar. Sådana hästar har i alla fall inte jag råd att gardera utan spikar lugnt omgångens största favorit. Skulle mot förmodan Very Kronos av någon anledning förlora (galopp, sjuk, påkörd) så blir det korsdrag i kuponghögen. Andrahandsfavoriten 5 Mr Golden Quick är streckad på åtta procent och tredjehandaren 11 Young Da Vici på fem procent. Resten är ”ostreckade”…

Avdelning 2: Här har vi omgångens skrällopp och loppet som kan vara värt att helgardera. På mitt ”grundsystem” här nere streckar jag åtta hästar och är ändå inte säker på att överleva. Första strecket till 10 Hankypanky Frances (streckad på 12 procent torsdag morgon). Mycket snack om den hästen i Östersund i lördags då det blev galopp, hon såg fin ut annars. Tidiga är även hästarna med dubbla tillägg, 14 Super Ariel och 15 Eva I.H., även om jag är medveten om att det alltid är svårt att ta flera tillägg i dom här loppen. Given på alla kuponger är även Per Lennartssons nyförvärv 11 Fame Boko som var finfin vid debutsegern i Sverige. På startvolten får fyra hästar plats, jag sätter dit hela den finländska kvartetten på ren misstanke och fick därmed inte plats med Westholms 2 Mellby Fashion. Lurigt lopp, snåla inte med strecken!

Avdelning 3: Nytt svårt lopp över lång distans. Jag rekommenderar streck för minst fyra hästar, samtliga de fyra som hoppade ur startlistan när jag kollade första gången i söndags kväll. 2 Cargo Door är konstigt nog favorit på strecken torsdag morgon trots att han var direkt dålig för två veckor sedan i Mantorp (måste ha varit sjuk). På tidigare meriter får han första strecket (Kihlström ny kusk på lördag). Tidig är även hemmahästen 6 Heylow som är smart inmatchad till det här loppet av tränare Salmela. Och så två lågprocentare varav den ena är sensationellt bortglömd av de tidiga lirarna. 11 Conway City Ås var en snackhäst i Östersund i lördags då han som favorit galopperade direkt från start (spår fem, voltstart). Här är han streckad på löjliga en (1!) procent. Dit slutligen med Kontios styrning 9 Handsome Pelle som är streckad på mindre än tio procent. Det kan räcka med dom fyra.

Avdelning 4: Femton kallblod på två volter. Det här vinner 9 Fender trots läget tänkte jag i söndags kväll när startlistan kom. Och har blivit ännu med övertygad sedan jag sett om loppet senast i Östersund ett par gånger! På lördag blir det säkert racerbalans och med hungrig duktig kusk i sulkyn kan det vara rent klart. Motståndet förskräcker inte, det är enklare emot på lördag än senast i Jämtland där han efter ett tufft lopp var knappt slagen. Jag vill dock rekommendera två streck i det här loppet. Norrmannen 6 Pave Faks har jag alltid varit svag för och när han nu fick ett perfekt läge och landets bästa kallblodskusk i sulkyn måste han streckas. Jag kan i alla fall lova Er att hästens resultatrad är helt missvisande. Tyvärr verkar flera än jag ha koll på Pave Faks, men dit med honom också, det kan räcka med dom två.

Avdelning 5: Top 7 har med hjälp av rollerpot samlat ihop till en hygglig sudd, ATG beräknar att en ensam vinnare med sju hästar i rätt ordningsföljd vinner mer än 1,2 miljoner på lördag. Det handlar om en Silverdivision med elva hästar bakom startbilen. Fyra hästar har gjorts till favoriter av de tidiga lirarna, 9 Olle Rols, 7 Angle Of Attack, 2 Qahar Q.C. och 1 Linus Boy. Sätter man dit dom fyra och kompletterar med Kihlströms styrning 10 Don´t Mind Me och 8 Bottnas Commandeur så har man både livrem och hängslen och kan lugnt vända blad. På större system tycker jag att det är en bra lösning, men på ett litet ”grundsystem” måste jag ta ställning och fastnar då (såklart…) för Olle Rols. Senast i Mantorp blev det galopp, men Olle visade efter missödet att han är i fin form då han närmast okörd fullföljde till en låg 12-tid. Spik för Olle eller sex streck är min rekommendation.

Top 7-rank: 9 – 10 – 8 – 1 – 7 – 2 – 5

Avdelning 6: I denna fina Bronsdivision över sprinterdistans tar jag ställning för 2 Man At Work. Det är faktiskt enbart på känsla och har jag fel är det bara att sätta på dumstruten (igen…). Man At Work har alltid varit en snackhäst som gjort det bra hos tidigare tränare. Han är minst rutinerad i det här gänget, har inte startat på ett par månader och är inte speciellt bra inne i loppet. Dock – vem tror att tränare Nurmos som är ny tränare för Man At Work skulle lasta upp hästen till Boden och gå direkt ut på V75 om han inte hade varit väldigt nöjd med sitt nyförvärv? Man At Work har dessutom ett kanonläge bakom startbilen och såklart Kontio ombord. Det här är ett bra lopp och många har chans, givetvis favoriten 5 National Prince men även märkligt lite streckade 11 Dice Man som åter får Goop i sulkyn. Spikar Ni inte min vinnare så krävs det många streck här.

Avdelning 7: Norrbotttens Stora Pris hade behövt Readly Express för att få den glans som detta miljonlopp är värt. Nu är årets upplaga en bra Gulddivision – och en mycket bra betald Gulddivison! Givetvis blir de två senaste årens vinnare 10 Propulsion stor favorit trots ett trist startspår är det uppenbar risk för att han rundar till sin tredje raka seger. För min del rekommenderar jag dock ytterligare två streck. 2 Nadal Broline har tveklöst höjt sig ytterligare ett steg. Efter den fina segern på Åby i mitten på maj svarade han för två makalösa prestationer i Elitloppet, inte minst i finalen. Från ett perfekt utgångsläge är Nadal Broline som streckad på mindre än 20 procent given. Tredje strecket till 6 Arazi Boko som med Kontio ombord sitter i ledningen innan startbilen släppt fältet. Arazi Boko som vann Sweden Cup under elitloppshelgen i raka heat är streckad på löjliga åtta procent torsdag morgon. Och Kontio är tveklöst en bättre kusk än den där Gocciadoro…

Grundsystem på 196 rader – 96 kronor

Avdelning 1: 4 Very Kronos, spik ( 5 – 11 )
Avdelning 2: 10 – 11 – 15 – 14 – 3 – 4 – 1 – 6 ( 2 – 8 )
Avdelning 3: 2 – 6 – 11 – 9 ( 4 – 1 )
Avdelning 4: 9 – 6 ( 8 – 13 )
Avdelning 5: 9 Olle Rols, spik ( 10 – 8 )
Avdelning 6: 2 Man At Work, spik ( 5 – 11 )
Avdelning 7: 10 – 2 – 6 ( 8 – 4 )

Det är bråda tider för en racing lover, speciellt för undertecknad som även gillar galopp. Kanonrace i kväll på Jägersro där galoppen dessutom hade turen att få en dubbel jackpot av Färjestad i måndags. Mera galopp på lördag då vi innan Boden drar igång sin kvällsshow njuter av vackra bilder från Strömsholm där det handlar om Svenskt Grand National och på måndag är det Bro Park som bjuder på det bästa svensk galopp kan visa upp. Påå tisdag i nästa vecka rullar för övrigt engelsmännen upp Royal Ascot, en av årets höjdare enligt min enkla mening…

Solen skiner på oss, ha en underbar och lyckosam avslutning på veckan önskar Er

Hans G

Källa: tillsammas.atg.se