INFÖR V75-MOMARKEN MED JACKPOT 45 MILJONER LÖRDAG 17 MARS

Banprogram V75-pdf: Momarken

Gratisprogram V75-pdf: Momarken

FEM TIPPAR V75:  Lördag

Expressen på face book med senaste nytt inför V75 (fred. em.): V75-tips

Expressens V75-tips i sista minuten:

Tomas Brolins V75-tips & DD-tips Fredrik Edholm: -

Intervjuer/kommentarer (fredag): V75

V75-tips från/Sportbladet/Trav365: Momarken

Expressens V75-tips/krönika/intervjuer/podddel1 del2 * mp3 * app

"Gratistravtips.se" tips/rank/resultat: V75

Untersteiners video med V75-info: Momarken

Expressen med Bengt Adielssons V75-krönika, intervjuer & V75-panelen: del1 del2 * del3

"Korsdragaren" Lars "Erland" Erlandssons V75-tips i Pdf-fil: Momarken

Travstugans Gratistips: V75

Tidningarnas tipsliga inför V75: Momarken

Gratis Analys & Podd hos Travcash: V75 

Dagens Spel rank & analys V75-banans alla lopp: Momarken

Hultmananalysen inför V75: Atg.Play

V75 med Matteus & Mormor: Momarken

Vass eller Kass med analys V75/arkiv: Atg.play

V75-Mixen med V75-intervjuer/arkiv: Atg.play

Hans G på vinnarturné: Atg.play

Bosse Eklöf med travsurr inför V75: Momarken

Björn Goop med V75-analys: Björnkollen

V75-procent & Strykningar: svt.text

V75-Svepet lördag/söndag: Atg.play

V75-kalender för 2018 i PDF-fil: Svensk Travsport

 SPETSSTRIDEN V75-MOMARKEN 17 MARS

V75-1: 1 Clemenza Am är kvick, men Kolgjini släppte senast och gör det nog nu också. 4 Broadway Appolo kan öppna snabbt, och nu är det läge för att gasa. 4 tidigt till tät.

V75-2: Kliver 5 Raise Broline iväg felfritt är det bra chans på tidig ledning. 6 utmanar.

V75-3: 1 Glazier’s Support och 4 Quite Cool Classic om ledningen, men bägge lär vara intresserade av en bra rygg. Frode Hamre lär vara offensiv med 7 Normandie Royal.

V75-4: 1 Philip Lyn, 5 Kolnes Kjell och 7 Torpa Nicklas gör upp i spetsstriden.

V75-5: 1 Clint Classic och 3 Rainbow Bonanza gör upp om ledningen i ett första skede, den som sedan är först fram av 4 Farouk B.R. och 5 Gute Band lär få överta.

V75-6: 2 B.B.S. Sugarlight missar inte ledningen, även om 6 Quick Fix lär försöka.

V75-7: 1 Stormbringer G.R. är mycket startsnabb, men lär knappast köras i tät. 4 Pastore Bob och 6 Rushmore Face lär köras offensivt, favorit på att 4 är först fram.

Källa: Citat Christoffer Wickman/Sportbadet

Den 15 mars

Mormor gör succé på sociala media...

Margaretha Lundström har gått från att vara en helt vanlig mormor till att bli ”hela Sveriges mormor”, som en tittare uttryckte det, på mindre än ett par månader.

Tillsammans med barnbarnet Matteus Lillieborg bjuder hon varje vecka på sig själv – och sina bästa V75-tips.
- Jag tycker det är väldigt kul men jag hade inte förväntat mig att jag skulle må så bra av det här. Jag känner mig mycket piggare och gladare i dag. Jag får vara ute, läsa om hästar, ha roligt och vara med Matteus förstås – det är det bästa som har hänt, säger Margaretha.

Minst lika mycket har personerna som tittat uppskattat deras klipp.
I februari lades premiäravsnittet ut på ATG play och på ATG:s facebooksida. Reaktionerna var omedelbara, och positiva. Hyllningarna har därefter fortsatt varje vecka.
”Du är bäst mormor”, ”En riktig glädjespruta”, ”Lysande… mormor äger!”, ”Veckans höjdpunkt, de här inslagen. Tack!”, ”Häftigaste tipparen i världen”, ”Mormor blir bara bättre och bättre”, för att nämna några av kommentarerna.
- Helt otroligt, jag fattar inte det här. Men jag är jätteglad att det har gått så bra och inte blivit tvärtom, svarar Margaretha som inte vill ta åt sig hela äran.
- Jag tror att det beror mycket på Matteus eftersom han känner mig så väl, säger Margaretha.

Igenkänning en framgångsfaktor
Deras signum har blivit att de är i en alldaglig miljö där Margaretha ofta gör vardagliga saker samtidigt som hon ger sina tips inför lördagens V75. Även om deras klipp blev en omedelbar succé var det bakom kulisserna mycket nerver.
- Först var man spänd och tänkte på att man inte ska göra bort sig men jag tycker det blir lättare och lättare. Nu tänker jag bara att snart är det tisdag, och redan på måndag eftermiddag sätter jag igång och kollar startlistorna, så det är full fart, säger Margaretha och tillägger:
- Men det jag fortfarande har jättesvårt med är alla de där krångliga hästnamnen.
Både miljön och omöjligheten att uttala travhästars namn är två saker som gör klippen omtyckta, det visar kommentarerna. Dessutom lyfter många fram den genuina relationen mellan mormor och barnbarn.

Stickat strumpor åt Jorma
Att det är fullt upp har Margaretha inte något emot. Även efter pensionen har hon sett till att hålla sig sysselsatt. Bland annat har hon jobbat inom Svenska Kyrkan och som kontaktperson och nu alltså som tipsexpert. Precis som sitt barnbarn ägnar Margaretha en stor del av sin tid åt trav.
- Sedan Matteus började med trav har det blivit ett stort intresse. Jag och min sambo Lasse tittar varje kväll och varje lördag – om vi inte är borta ser vi ser allt, säger Margaretha och skrattar.
Trots det hinner hon även göra andra saker som att promenera, läsa, virka och sticka strumpor åt Jorma Kontio.
- Matteus kom hem en kväll och sa ’Jorma fryser alltid om fötterna’. Då sa jag att jag kan sticka ett par sockor till honom och då sa Matteus ’ja, gör det!'. Så då gjorde jag det. Sedan skojade jag med Jorma när jag ringde upp honom i ett av avsnitten och frågade om han hade använt sockorna och det hade han, berättar Margaretha.

”Ju mer vi planerar desto sämre blir det”
Bakning är också något som Margaretha gärna ägnar sig åt.
- Jag blir glad av att baka så jag det gör jag väldigt mycket. Mitt bästa baktips är drömtårta – rulltårta med choklad och smörkräm – det är lätt. Men när bakning var tema i ett tidigare avsnitt var det inte helt enkelt.
- När jag bakade den där sockerkakan åkte den in och ut ur ungen många gånger för att vi skulle få till det, säger Margaretha och Matteus flikar in:
- Hon började ju fokusera mer på kakan än på tipsen. Nej, det här med planering fungerar inte för oss. Ju mer vi planerar desto sämre blir det. Nu gör vi så att vi bara kör en tagning.
- Ja, det gick bra i dag, fyller Margaretha i.
I den här veckans avsnitt ringer mormor upp en av sina favoritkuskar och ger så klart sina bästa tips inför V75-omgången på norska Momarken på lördag.

Gina Söderlund, Kanal75