Här nedan finns Team Stig H Johanssons info om stallets startande hästar och nyheter från stallet.

Solvalla, tisdag 14 augusti

Fyra hästar till start på tisdagen, Johansson kommenterar:

Picasso Tribut (Lopp 1) Har haft ett långt uppehåll men tränat på hela tiden. Känns stark nu men vi kan inte ha alltför höga förväntningar i första starten på länge. Skor runt om.

Fancy Nancy (Lopp 2, V4-1) Var lite blek senast. Vi har inte hittat något fel på henne så vi provar igen. Lite svårbedömd. Troligen barfota runt om.

Musique D'Inverne (Lopp 7, V75-2) Tränar på som vanligt och känns fin. Bra läge och jag tror hon gör ett bra lopp. Går barfota bak.

Diamanten (Lopp 12, V75-7, V5-5, DD-2) Han blev trött senast. Troligtvis var den långa resan och värmen en orsak till att han var lite nedsatt. Vi har inte hittat något fel på honom och han har känts väldigt fin i träningen. Går eventuellt barfota bak.

Källa: stigh.se

Stockholm 13 augusti

Stig H: ”Något jag strävar efter som tränare”...

Stig H Johansson jagar på tisdag fjärde segern i Solvallas legendlopp. Dessutom har han sin Diamanten till start i kvällen huvudlopp med en miljon kronor i första pris. – Det är något som man strävar efter som tränare, att ha hästar med där, säger Stig H Johansson.

På tisdag är det dags för Stig H Johansson att ta på sig tävlingsdressen och ännu en gång sitta upp i Ahlsells Legendlopp på Solvalla. Dessutom startar hans stjärnhäst Diamanten i Jubilumspokalen. Där ska några av de bästa femåringarna göra upp om en miljon kronor. 

– Det är ett stort lopp och det är ett lopp där det oftast är väldigt bra hästar med i. Det är något som man strävar efter som tränare, att ha hästar med där. Jag har haft förmånen att vinna det där loppet några gånger, då är det lite extra trevligt. 

Galopperade senast

I senaste loppet på Jägersro i Hugo Åbergs Memorial så var Adrian Chip-sonen aldrig riktigt med i loppet –  efter att diskvalificerats för galopp.

– Han blev trött och då galopperade han. Det är något han inte har gjort för oss tidigare, så det var något nytt. Men vi hittade ingen anledning till varför så jag tror att allt ska vara i ordning nu.

Men för en månad sedan vann han storloppet, Ulf Thoresens Minneslopp i Norge. Stig H hoppas och tror att han ska vara åter i fint slag.

– Han har gått väldigt bra förutom senast och det känns inte som att formen har förändrats något i alla fall. Han har tränat på efter senaste loppet och har känts bra hemma. 

”Inga speciella förväntningar” 

Diamanten har lottats till spår åtta bakom startbilen, vilket drar ned Stig Hs förväntningar. 

– Med tanke på läget och motståndet så är chansen inte så het. Det är fantastiska hästar med och han har ett utav de sämre lägena så det blir nog lite marigt tror jag. Men jag tror att hästen kommer ut i fin författning igen. 

Ahlsell Legends har redan redan vunnit vid tre tillfällen – men att det ska blir en fjärde seger på onsdag har ”Mäster” svårt att tro. 

– Jag har inga speciella förväntningar. Jag känner inte till hästen jag ska köra och sen har vi ett lite dåligt läge. Det går inte att bedöma chanserna så. 

Men han gläder sig i alla fall åt att få träffa de andra legenderna. 

– Man träffar på kollegerna som man inte riktigt träffar på varje tävlingsdag längre, det är så klart lite extra roligt. 

”Det är ett roligt inslag”

Stig H har vunnit Jubileumspokalen flertalet gånger, bland annat med Victory Tilly och Queen L. År 2009 gjordes loppet om till en renodlat femåringslopp och hans senast seger kom med den eldfärgade fuxen Nu Pagadi. 

De vackra bilderna från kvällen när fuxen segerdefilerade  i solnedgången har inspirerat sportchefen Anders Malmrot att i år avsluta tävlingsdagen med ett lopp för enbart fuxar.  

– Det är ett rätt kul grepp han tog där sportchefen tycker jag. Det där tror jag folk tycker är ett roligt inslag.

Stockholm 26 juni

Stig H helnöjd med "Foppas" Diamanten!

Peter ”Foppa” Forsberg var på plats och fick se sin Diamanten vinna lekande lätt på Solvalla. Det såg ut som ett snabbjobb när stjärnhästen i läcker stil joggade hem förstapriset på 100 000 kronor. - Han känns fin hästen och han såg väldigt fin ut i loppet också, säger tränaren Stig H Johansson.

Det här var femte starten som Diamanten gjorde för Stig H Johansson och nu kom andra segern. I den senaste starten i V75 i Östersund spurtade den sexfaldige miljonären ursinnigt som tvåa bakom Readly Express. Den här tisdagskvällen på Solvalla var det en betydligt enklare uppgift. Med blott fem hästar i loppet radade alla upp sig efter varandra efter att Diamanten tagit ledningen från innerspåret. Han fick bestämma i mycket måttligt tempo, 1.17,4 första femhundra metrarna och 1.16,4 första varvet.

Men sedan gick det betydligt fortare in på slutvarvet där Erik Adielsson skruvade upp farten successivt. Efter en avslutning runt 1.10 sista varvet och ännu snabbare över upploppet såg Diamanten läcker ut när han joggade i mål en bit före de övriga. Segertiden blev 1.13,0 över distansen 2140 meter med bilstart. Tvåa blev Milligan’s School och trea comebackande Policy of Truth som båda fullföljde bra i den hypersnabba avslutningen.
 - Det är en mycket bra häst. Det har han alltid varit och det fortsätter han att vara. Han har varit bra i varje start han har gjort för mig, säger Stig H Johansson.

Nästa start i Jarlsberg
Blev det här som ett skarpare snabbjobb för honom?
 - Ja, det får man väl säga att det var ändå. Han fick röra på sig men man kan inte bara ha jätteenkla lopp i den här klassen och ibland måste han gå lite i botten också.
 Nästa start för Diamanten blir i Jarlsbergs Grand Prix den 8 juli med 800 000 kronor till vinnaren.
 - Vi får se hur han tar det här loppet men grovplaneringen har varit att starta i Jarlsberg, säger Stig H.

Michael Carlsson

Stockholm 20 Juni 2018

"Australiensiskan" debuterar för Stig H...

Australiensiskan Maori Time går ut i Färjestads Jubileumslopp på V75 nästa lördag vilket också blir elitloppsdeltagarens debut för Stig H Johansson.

I Elitloppet fick publiken bara se en kort glimt av Maori Time som galopperade i starten av sitt elitloppsförsök.  Ägarna lät hästen vara kvar i Sverige och Stig H Johansson blev ny tränare. Nu talar det mesta för att det nioåriga stoet anmäls till gulddivisionen och Färjestads Jubileumslopp på V75 lördagen 30 juni. Maori Time gick ett snabbare jobb ute på Stora Alby på tisdagen.
 - Stig var verkligen jättenöjd med henne. Han har varit mer och mer nöjd med hästen för var dag som gått nästan. Hon var långhårig när hon kom till oss men nu ser hon riktigt fin ut, säger stallets försteman Ville Karhulahti.

Färjestads Jubileumslopp körs över 2140 meter med bilstart. Förstapriset är 400 000 kronor. Erik Adielsson har tidigare gått ut med att han kommer att köra Maori Time i debuten för Stig H Johansson.

Källa: Kanal75

Stockholm den 30 maj

Stig H tar över elitloppshästen...

Australiens snabbaste travare straffade ut sig med galopp i Elitloppet. Nu lämnas det åttaåriga stoet Maori Time hos Stig H Johansson för vidare matchning. - Hon kommer att få vara med i lopp den närmaste tiden om allt är bra, säger Stig H.

Elitloppets mest långväga gäst hann bara vara med i några sekunder i försöket till Elitloppet. Kort efter start fick kusken Todd McCarthy en galopperade Maori Time i tömmarna och så var den dagen förstörd. Under måndagen hade ägarna med Fredrick Crews i spetsen ett möte med Stig H Johansson där det bestämdes definitivt att stoet stannar i Sverige.
- Vi hade pratat om det tidigare att hon eventuellt skulle stanna. Nu är det bestämt att de provar ett tag. Så får vi se då vad som händer, säger Stig H Johansson.

I vintras blev Maori Time Australiens genom tiderna snabbaste travare vid seger på tiden 1.09,3. Maori Time har segrat i 24 av karriärens 66 starter och tjänat runt 2,76 miljoner kronor. Efter en resa på 60 timmar och uppladdning på Stora Alby i Upplands-Väsby i ett par veckor, var det alltså över på bara några sekunder i söndags.
- Det blev ju lite snopet för hela gänget när hon galopperade. Men så är branschen emellanåt.

"Inte hunnit fundera"
Stig H Johansson gillar det han känt hittills i träningen. Nu blir han ny tränare till Maori Time också i datorerna. Mästertränaren tar förmodligen sikte på några av de nordiska storloppen. Vilka lopp det kan komma att handla om är inte spikat.
 - Så långt har jag inte hunnit fundera helt enkelt. Jag planerar att köra henne lite i veckan och se hur hästen tagit det här. Efter det får vi väl lura ut vilka uppgifter det kan komma att handla om. Ägarna har fått inbjudningar till ett par lopp redan och hon kommer att få vara med i lopp den närmaste tiden om allt är bra, säger han.

Mikael Wikner